”Extremt konstigt fall”

Av: Susanna Vidlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Svensk lagman till attack mot svenska åklagarmyndigheten

Den våldtäktsmisstänkte Wikileaksgrundaren Julian Assanges öde bestäms inom kort.

I två dagar stöts och blöts fallet i brittisk domstol. Sedan kommer beslut om eventuell utlämning till Sverige.

– Jag anser att det här fallet ända ifrån början har varit extremt konstigt, säger Brita Sundberg-Weitman, pensionerad lagman och vittne för försvarets räkning.

Julian Assanges försvarsadvokater kallade Brita Sundberg-Weitman som vittne i dag. Hon är pensionerad lagman och författare till bland annat "Saklighet och godtycke i rättskipning och förvaltning", "Rättsstaten Åter!" och "Sverige och rättsstaten på 2000-talet".

– Jag anser att det här fallet ända ifrån början har varit extremt konstigt, sa hon i rättssalen i London där hon talade om det svenska rättsväsendet.

"Fördomsfulla mot män"

Hennes kritik mot den svenska överåklagaren Marianne Ny var obeveklig:

– Den svenska åklagaren har en ganska fördomsfull syn på män. Hon är så upptagen med att fokusera på våldtagna kvinnor att hon förlorat balansen.

Enligt Sundberg-Weitman är Assange dömd på förhand av människor:

– Attityden i Sverige är att de flesta människor tar för givet att han har våldtagit två människor.

"Blivit förtalad"

Brita Sundberg-Weitman tror att det kan vara så att den svenska åklagaren vill sätta Julian Assagne i häkte och isolera honom så han får lida i några veckor så han mjuknar.

Kvinnornas juridiska ombud Claes Borgström, är enligt Brita Sundberg-Weitman, "mest känd för att han fick en man dömd för åtta mord" då han agerade försvarsadvokat åt Thomas Quick.

– Den här mannen Borgström har förtalat Assange.

Publicerad: