Ny våg av protester på Kairos gator i dag

Frisläppande av Wael Ghonim ger nytt hopp

Demonstrationerna i Egypten har nu gått in i en ny kraftig våg.

Frisläppandet av Google-chefen Wael Ghonim tros vara förklaringen.

– Han är en ledare för dem, säger en reporter på Al Jazeera.

Demonstrationerna i Kairo har gått in på 15:e dagen – och är enligt uppgifter de största hittils.

Kräver avgång

Hundratusentals personer befinner sig på och runt Tahrirtorget och kräver president Hosni Mubaraks omedelbara avgång.

– Väldigt många är på väg till torget för att demonstrera. Redan i går manade man folk att komma till torget just i dag. Många kom på eftermiddagen efter jobbet, säger Aftonbladets reporter Staffan Lindberg på plats i Kario.

Måndagens frisläppande av Google-chefen Wael Ghonim har gett proteströrelsen ny kraft, och många tror att han ses som en ledare bland Egyptens unga.

”Folkets revolution”

– Han är mycket skarp och vi är måna om att hitta ungt ledarskap av hans kaliber. Vi måste erkänna betydelsen av hans medverkan, men det är också en folkets revolution, säger Wael Nawara, generalsekreterare i oppositionspartiet al-Ghad, till TT.

Efter frisläppandet höll Wael Ghonim ett känslomässigt tal som ser ut att ha fått än fler människor än tidigare att ta sig till Tahrirtorget. Han betonade att han själv inte såg sig som en ledare.

Ghonim på torget

– Hjältarna är de ute på gatorna – vi är alla hjältarna. Det finns ingen av oss som står på en piedestal och leder massorna, låt ingen lura er till att tro det, sa Ghonim.

Enligt AP har Wael Ghonim själv tagit sig till Tahrirtorget under tisdagseftermiddagen, och anslutit till den stora massa som hela dagen fortsatt att demonstrera.

Mubarak kämpar emot

För att lugna folket har president Mubarak under tisdagen upprättat en kommitté som ska övervaka införandet av de reformer som han utlovat. De två kommittéerna ska enligt vicepresidenten Omar Suleiman påbörja sitt arbete omedelbart.

Publisert: