Nyårsväder med tvära kast

NYHETER

Snabbt väderomslag väntas i södra Sverige under nyårsafton

Nyårafton bjuder ett tvärt väderomslag i södra halvan av landet.

Dagen börjar klar och kall men under kvällen börjar snön falla i Stockholmsområdet och i Götaland blir det blåsigt och på sina håll plusgrader.

Foto: Tio-dagarsprognos. Klicka för större version.

Nyårafton inleds med klart väder och 7-15 minusgrader i Götaland och Svealand och 15-25 minusgrader i Norrland. Ett lätt lågtryck kommer under eftermiddagen in över Jämtland, Härjedalen och Dalarna.

Blåsigt och milt

Det bär med sig ett snöfall som sedan rör sig i sydostlig riktning ner mot Uppland och Stockholmsområdet och når dit under sena kvällen och natten.

Söder om detta lågtryck kan Götaland räkna med att gå från klart och kallt under nyåraftons dag till blåsigt och milt under kvällen och natten.

– Det blir ett dramatiskt väderomslag och kan till och med bli plusgrader i södra Sverige, säger Johan Groth, meteorolog på Storm Geo.

Snöfall vid tolvslaget

Han förklarar att snöfallet över Uppland och Stockholm kan ge mellan 0,5 och 1 decimeter snö och temperaturen kommer ligga stadigt runt fem minusgrader.

– Vid tolvslaget ligger lågtryckets centrum över Stockholm, säger Johan Groth.

Klart och kallt resten av helgen

Nyårsdagens morgon kan ge snöbyar i Gotland och längs Upplandskusten men i övrigt klarnar det upp på många håll och omkring fem minusgrader i hela landet.

Under natten mot söndag blir det återigen kallare med 5-10 minus i Götaland och Svealand och ner mot 20 minusgrader i Norrland. Vindstrykan blir måttlig i hela landet och vädret väntas bli klart.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder