Proteststorm mot Foppas ”glasshotell”

NYHETER

Kritik mot NHL-stjärnans hotellbygge i Ö-vik

Peter Forsbergs svartvita hotell får Ö-viksborna att se rött.

Arkitekten kallar det en upp och nedvänd chokladglass.

Motståndarna sågar det: Arkitektoniskt lågvattenmärke.

För tre år sedan fattade kommunen beslut om ett 16-våningars hotell i hamnområdet. Sedan dess har en hotellstrid rasat i Ö-vik.

Trots kraftiga protester togs beslutet att bygget skulle bli av och på kommunens hemsida kan invånarna nu läsa att byggstarten ska ske denna månaden.

Forsberg initiativtagare

Peter Forsberg och hans pappa är initiativtagare och medfinansiärer i hotellet som ska drivas av kedjan Elite.

Ritningen är gjord av den kände Stockholmsarkitekten Tomas Sandell som själv beskrivit huset som en upp och nedvänd isglass.

Men fortfarande saknas bygglov för bygget och kritikerna har inte gett upp hoppet.

– Det är en alldeles förskräckligt ful byggnad, inte alls är anpassad till platsen, varken till form eller fasaduttryck. Arkitekten har inte hittat platsens själ och kan inte ha tagit del av den insändarstorm som rådde 2007 när detta blev känt, säger Bo Lundvik, före detta byggkonsult och den som leder korståget mot bygget.

Hans kritik riktar sig i första hand mot politikerna.

"Politikerna bockar"

– På en liten ort har politikerna inte kraft att säga nej till en stor näringslivsinvestering. De bockar med mössan i hand. Nu får man ett hotell ingen vill ha.

Bland de kommentarer som lämnats på lokaltidningen Örnsköldsviks allehandas hemsida finns bland annat "liknar ett kärnkraftverk" och "borde ha presenterats på 1 april, som ett skämt".

Peter Holmqvist är kommunens tillväxtchef.

– Om vi säger nej till det här hotellet kommer det dröja minst lika länge innan vi kan vänta oss en annan nyetablering, sa han till lokaltidningen efter första protestmötet 2008.