Gaddafis sändebud ”vill hitta lösning”

NYHETER

Greklands premiärminister har träffat Gaddafi-sändebud

Regimen i Libyen ser nu ut att försöka lösa konflikten.

Ett sändebud har samtalat med Greklands ledning.

– Det verkar som att regimen försöker hitta en lösning, säger Greklands utrikesminister Dimitris Droutsas enligt AP.

På söndagskvällen kom uppgifter om att Gaddafi skickat sändebud till Aten i Grekland där han träffat den grekiske premiärministern Giorgos Papandreou.

Det är Abdul-Ati al-Obeidi, tidigare premiärminister i Libyen, som skickats till Grekland för att försöka hitta en lösning på konflikten.

– Baserat på det libyska sändebudets kommentarer verkar det som om regimen försöker hitta en lösning, säger Greklands utrikesminister Dimitris Droutsas.

Enligt grekiska regeringen har de diplomatiska samtalen bland annat rört frågan om hur en vapenvila skulle kunna ordnas. Men omständigheterna beskrevs som ”väldigt svåra” och att det fanns ”mycket misstro på båda sidor”.

Sjukhus bombades

Minst en person ska ha dödats och 15 skadats när ett sjukhus i Misrata bombats av Muammar Gaddafis styrkor. En källa uppger för TT att sjukhuset vid stadens huvudgata utsatts för hård granateld och stormats av soldater.

– Det är en stor tragedi som inträffar i staden, säger källan.

Gatorna i Misrata är fulla av soldater, samtidigt som stadsborna fruktar för sina liv och stannar i sina hem, enligt TT.

Strider har också utkämpats bland annat i städerna Zintan och Yafram.

Strider om Brega

I oljestaden Brega gjorde oppositionsstyrkor först framsteg för att sedan bli tillbakatryckta av Gaddafitrogna. Explosioner ska ha hörts återkommande under söndagen då oppositionen fått nytillkomna och bättre tränade soldater som stridit mot regimstyrkor. De nya soldaterna ska i många fall vara avhoppare från Gaddafis armé.

– Det finns ingen befälhavare. Vi är alla tillsammans, säger 28-årige Abdul Wahed Aguri till AFP.

Under de senaste dagarna har Brega varit skådeplats för många hårda strider där kommandot flera gånger bytt sida.

Samtidigt kommer rapporter om att Libyens vice utrikesminister är den senaste i raden av högt uppsatta i regimen som nu ger Gaddafi ryggen. Musa Kusa ska under söndagen ha flytt Libyen in över gränsen till Tunisien för att så småningom ta sig till Storbritannien.

Bygga upp från noll

Samtliga åtta Gripenplan som sänts från Sverige har också landat på Sicilien där man gör sig redo för att delta i den Nato-ledda insatsen mot Libyen. De svenska styrkan arbetar med att upprätta en bas.

– Vi kommer ju till en tom lokal där vi ska bygga upp allting med datorer och telefoner och linor till andra kommunikationsutrustningar, så vi börjar från noll, säger Louise Levin, presstalesperson för svenska styrkan vid Sigonella-basen på Sicilien, till TT.

ARTIKELN HANDLAR OM