Söker efter 8 000 döda

NYHETER

20 000 har redan dött – 
Nu letar soldaterna efter ytterligare 8 000 kroppar

1 av 9 | Foto: En av de döda Amerikanska och japanska soldater hjälps åt att bära bort en upphittad kropp.

En tre dagar lång gigantisk sökoperation har inletts längs med Japans norra kust.

Målet: att hitta döda.

8 000 kroppar tros fortfarande ligga i vattnet.

Det är en enorm gemensam amerikansk och japansk operation som inletts i dag.

Under totalt tre dagar ska 17 000 japanska och 7 000 amerikanska soldater leta efter de människor som omkom i tsunamin för tre veckor sedan, den 11 mars.

”Flyter upp”

Ombord på sammanlagt 120 flygplan och 65 båtar ska trupperna åka längs med Japans drabbade norra Stilla havskust för att leta.

– Kroppar som spolats ut till havs sjunker vanligtvis först men efter ett par veckor flyter de upp till ytan igen och det är primärt dem vi letar efter. Fokus kommer att ligga på kuststräckorna och flodbäddarna, säger en japansk befälhavare till AFP.

Tusentals saknas

Sökandet började i dag i staden Ishinomaki, där man befarar att 10 000 människor omkommit.

När Aftonbladet för bara en vecka sedan besökte staden låg en bil och guppade i floden. Andra hängde i träd.

Kylskåp, spisar och delar av hus hade spolats flera meter upp på flodbanken. Stanken av sjögräs, ruttet kött, kloak, död fisk och avlidna människor låg i luften.

Där, bland lera och drivved, plastdunkar och hushållsföremål, vid en tågräls som knappt syns för alla sopor, vid hus, båtar och tåg som fortfarande ligger utspridda ska soldaterna vada i vattnet och med vassa stavar picka efter kroppar som fortfarande inte flutit upp till ytan.

Undviker Fukushima

Trupperna kommer dock inte att gå in i evakueringszonen runt det havererade kärnkraftverket Fukushima. Bara där tror man att det finns minst 1 000 döda.

Enligt nyhetsbyrån Kyodo vågar man inte hämta de kropparna då de utsatts för ”stora mängder strålning efter döden” och man uppger att man inte vet om det ens är säkert att kremera kropparna.

ARTIKELN HANDLAR OM