Norsk polis jagar möjliga medhjälpare till Breivik

avAnna Mi Skoog

NYHETER

Polisen har gjort över 1 000 beslag på gården

Den norske terroristen Anders Behring Breivik.

I går förhördes massmördaren Anders Behring Breivik i tolv timmar.

Nu misstänker polisen att han kan ha fått hjälp från brittiska högerextremister att utföra dådet.

I dag meddelade även åklagaren att polisen har gjort över 1 000 beslag på 32-åringens gård. 

Den viktigaste frågan i polisens utredning har hela tiden varit att klarlägga om Brevik haft medhjälpare vid terrordåden i Oslo och på Utøya den 22 juli.

I går förhördes den 32-årige massmördaren från Asker under tolv timmar på polishuset i Oslo, skriver VG:s nätupplaga.

Enligt åklagaren Pål-Fredrik Hjort Kraby var Breiviks manifest ett huvudtema under förhöret, och också hans koppling till organisationen Knights Templar, Tempelriddarna.

– Vi letar efter eventuella kopplingar inom högerextrema kretsar och hittills är Storbritannien mest intressant, säger Kraby till VG.

Referenser till Storbritannien

I Breiviks manifest finns en rad referenser till Storbritannien. Det är det land han främst nämner när han talar om att han har kompanjoner, han hävdar att han deltog på det möte 2002 då Tempelriddarnas organisation grundades och han uppger att två av tolv medlemmar i organisationen är britter. Han har dessutom undertecknat manifestet med täcknamnet Andrew Berwick och hävdar att han färdigställt det just i Storbritannien.

Förhört flera personer

Utländsk polis som bistår de norska utredarna har redan förhört personer utanför Norge.

– Det har inte gjorts något stort antal förhör i utlandet, men vi vill inte gå in i detalj på vad som har gjorts, säger Kraby.

– Vi fortsätter att bistå norska myndigheter men vi kommenterar inte vad vi gör. Det får vara upp till norsk polis att kommentera det, om de vill, säger presstalesman Alan Crockford i Scotland Yard till VG.

Brittisk bloggare förhörd

Breivik hävdar i sitt manifest att han blivit inspirerad av ”Richard Lionheart”, alias Paul Ray, som står bakom en högerextremistisk blogg.

  Paul Ray förhördes av norska polisen i förra veckan, men Hjort Kraby säger till VG att fler personer kan vara aktuella.

Polisen vill inte kommentera förhöret, men Ray själv ska ha sagt att polisen var väldigt intresserad av de brittiska högerextrema cellerna.

Bekräftar att gruppen finns

Enligt nyhetsbyrån AP bekräftar den brittiske bloggaren att det existerar en anti-muslimsk grupp inspirerad av gamla korsfarare. Gruppen kallas för Tempelriddarna och är den grupp som Breivik påstår att han och Ray grundat tillsammans.

Ray förnekar dock att Breivik tillhört gruppen Knights Templar och hävdar att det inte förekommit någon kontakt mellan honom och Breivik före terrorangreppen.

Överväger förhör på gården

De senaste dagarna har polisen gjort en omfattande husrannsakan på gården utanför Rena i Hedmark där Breivik bodde.

Under veckan ska polisen besluta om man ska hämta Breivik och hålla förhör med honom på gården.