Nyheter

Polischeferna: Vi visste ingenting

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Hur kan det komma sig att två tidigare News of the World-anställda fått toppjobb inom polisen och för regeringen?

Det ville kommitten veta när polisen grillades om påstådda mutskandaler och varför telefonavlyssningen aldrig utreddes ordentligt. Svaren var entoniga:

– Vi visste ingenting.

Först ut att möta kommittens utfrågning var tre högt uppsatta poliser varav två nyligen avgått efter skandalerna. Kommitten koncentrerade sig på frågor rörande Neil Wallis, mannen som är anledningen till att de två före detta polischeferna lämnat in sin avskedsansökan.

Poliser bjöds på spa

Neil Wallis var biträdande chefredaktör på News of the World fram till 2009 och har haft tät kontakt med polischeferna John Yates och Paul Stephenson. Bland annat har han bjudit Paul Stephenson på lyxspa samt varit anställd av polisen som en slags konsult. Sedan tidigare är han vän med den före detta polischefen John Yates.

– Jag visste ingenting, jag hade inget skäl att misstänka att han hade något att göra med telefonavlyssningarna, upprepade den före detta polischefen Paul Stephenson som ett mantra när han frågades ut om relationen med Neil Wallis.

– Jag träffar bara Neil Wallis två, tre gånger om året och då kollar vi på sport, sade John Yates.

Polisen full av tidigare News International-anställda

Paul Stephenson berättade också att det inte är helt ovanligt att före detta News International-anställda går över till att arbeta med pressfrågor åt polisen. 10 av 45 som arbetar med pressfrågor i hans departement arbetade tidigare för News International, men det betyder inte att det finns någon länk mellan polisen och Rupert Murdochs mediaimperium, betonade han.

Nya bevis hade öppnat ärendet igen

När det kom till frågor om polisarbetet och varför polisen inte tog upp undersökningen om avlyssningarna 2009, trots att de fått information att det förekom var John Yates ångerfull.

– Idag hade jag fattat ett helt annat beslut och då hade vi varit någon helt annanstans. Hade det funnits några nya bevis i ärendet hade vi öppnat det igen, sade John Yates.

Med facit i hand uttryckte även Paul Stephenson ånger över att ha haft så nära kontakt med Neil Wallis.

– Med tanke på vilken vända skandalen har tagit är det pinsamt att Wallis arbetade för polisen, sade han.

Paul Stephenson och John Yates avgick i söndags respektive måndags från sina chefsjobb. Båda har kritiserats för sina nära relationer med Neil Wallis.

Aftonbladet sänder live-tv under förhören

Tiderna har förskjutits till följd av utdragna förhör

JUST NU Mediamogulen Rupert Murdoch och sonen James Murdoch.

INOM KORT News of the worlds tidigare chefredaktör Rebekah Brooks.

ANNONS

Slipp myggen i sommar! Hos MEDS hittar du mygg- och fästingmedel till låga priser för hela familjen.

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert: