”Avskaffa vintertiden”

Miljöpartiet vill att vi ska sluta vrida klockan fram och tillbaka på vår och höst. Men i stället för att ha vintertid jämt vill partiet

göra sommartiden permanent.

– Det skulle spara energi och göra oss friskare, säger Stockholmspolitikern Stefan Nilsson, mannen bakom förslaget.

Stefan Nilsson (MP), gruppledare i Stockholm stad
Stefan Nilsson (MP), gruppledare i Stockholm stad

I natt vreds klockan tillbaka en tiden och vi fick åter normaltiden, mer populärt kallad vintertid, igen. Det skulle aldrig ha skett om Stefan Nilsson (MP) och Miljöpartiet hade fått bestämma.

— Det går åt mindre energi om man har ljust en timme längre på vinternkvällarna. Det skulle vara bra för klimatet. Dessutom förlängs barnens lektid utomhus på kvällen och även vi vuxna skulle vara utomhus längre kvällstid om vi införde sommartid permanent, säger Stefan Nilsson, Miljöpartiets gruppledare i Stockholm stad.
 

Så du njuter inte av att ha fått en extra timmes sömn i natt?

— Nej, och den förlorar man ändå eftersom man ställer fram klockan på våren. Och ett annat argument är att folk alltid går till sängs samma klockslag. Därför skulle vi bli piggare de fem vintermånaderna, vi skulle lägga oss en timme tidigare.

Fast blir man inte piggare av att det är ljusare på morgonen under vintern?

– Jo delvis kanske det äts upp av det. Men jag tror ändå att man sover bättre eftersom de viktigaste sömntimmarna är mellan 22 och 02.

En färsk undersökning visar att en femtedel av svenskarna kommit för sent eller för tidigt till följd av tidsomställningen. Du har inte själv drabbats av det och därför tröttnat på att ställa om klockan?

– Det är en väldigt liten del i det hela. Men många behöver några veckor för att ställa om kroppen till den nya tiden. Man kommer ur rytmen och det är inte bra. Ryssland har exempelvis infört sommartiden av hälsoskäl.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN