Den nya arabvärlden

Norge skickar sex stridsflygplan

Av: 

Sofi Tagesson

F16. ”Det hastar att göra något åt Libyen”, säger Norges statsminister Jens Stoltenberg. Landet skickar sex stridsflygplan till den planerade Nationsatsen.

Foto: Arkivbild/Norska försvaret

NYHETER

Norge kommer att skicka sex stridsflygplan för att bistå den internationella insatsen mot Libyen.

Statsminister Jens Stoltenberg befinner sig just nu på ett möte i Paris där riktlinjerna för insatsen dras upp.

Norges statsminister Jens Stoltenberg fruktar att vi inte har sett det värsta i Libyen ännu. Nu skickar han sex norska F16-plan som ska hjälpa till med den internationella insatsen för att upprätthåla flygförbudet.

– Norge har hela tiden varit redo att bidra till FN-resolutionen. Vi har en god diplomatisk tradition, säger Stoltenberg till VG.

Främst luftstyrkor

Han berättar att Norge först och främst ska bidra med luftstyrkor. Det kan även bli aktuellt att skicka Orion-plan.

– Vi vill också hjälpa till med humanitära insatser. Där har vi stor erfarenhet, säger han.

Enligt informationschefen för det norska flygvapnet, Eystein Kvarving, är planeringen i full gång. Norge kommer också att bidra med över 100 personer som ska fungera som markpersonal.

– Vi har varit utomlands med norska stridsflygplan flera gånger tidigare, det är vårt jobb. Flera av de piloter som är redo nu har varit med tidigare. Vi känner att vi är väl förberedda, säger Kvarving till VG.

Stoltenberg på Paris-mötet

Stoltenberg befinner sig just nu i Paris, där han deltar i de internationella stormötet med bland annat Storbritannien, USA och Frankrike, där insatserna mot Libyen samordnas.

– Det här är en mycket dramatisk situation och det är bråttom att göra något åt den. Vi är inbjudna till Paris eftersom vi har varit väldigt tydliga med att missbruket måste stoppas. Det är viktigt att stoppa övergreppen mot civilbefolkningen och  att brott mot de mänskliga rättigheterna. Det finns en risk att vi inte har sett det värsta än, säger Stoltenberg.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton, den brittiska statsministern David Cameron och Frankrikes president Nicolas Sarkozy är också med på mötet i Paris.

De norska planen beräknas vara på plats om ett par dagar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu smygstartar rean hos Cervera: 30-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Den nya arabvärlden

Libyen