Syriska säkerhetsstyrkor stormar städer

Av: Erik Olsson, Sofi Tagesson

Publicerad:
Uppdaterad:

Minst 100 döda i helgens strider

President Bashar Assads regering fortsätter sitt skoningslösa korståg mot den egna befolkning.

I morse stormade syriska säkerhetsstyrkor städerna Daraa och Jable samt Damaskusförorten Duma.

Man sköt mot civila och trängde sig in i folks hem. Minst elva personer ska ha dödats.

FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, fördömde kraftigt våldet:

– Bara några dagar efter det att breda och viktiga reformer utlovats ser vi denna likgiltighet för mänskligt liv från de syriska styrkornas sida. Dödandet måste upphöra omedelbart, sade hon och krävde att Syrien genast utreder uppgifterna om över 100 dödade under helgen, säger hon till Ap.

Långfredagen - det blodigaste dygnet hittills

Långfredagen blev den blodigaste hittills med upp till 118 döda och i lördags attackerade säkerhetsstyrkor på flera håll i landet sörjande som skulle begrava fredagens dödsoffer.

I går uppges syriska säkerhetsstyrkor ha öppnat eld mot civila och dödat nio i staden Jableh och säkerhetsstyrkor grep också ett flertal personer både i huvudstaden Damaskus och i Homs. Enligt Human Rights Watch handlade det inte om reguljära ingripanden.

– De här människorna blir inte arresterade på ett lagligt sätt. De blir kidnappade, säger Ammar Qurabi, organisationens Syrienansvarige.

Gripandena fortsatte i dag i Daraa där 3000 soldater uppges ha gått in i staden. Enligt ett vittne som nyhetskanalen CNN talat med började de redan vid halv fem på morgonen lokal tid att bryta sig in i hem och skjuta på måfå mot bostäder.

– Vi protesterade inte, vi sov, säger vittnet.

Även i Duma, en förort till Damaskus, ska säkerhetsstyrkor slagit till och öppnat eld mot civila rapporterar nyhetsbyrån AP.

– Säkerhetsstyrkor har omringat en moské och skjuter urskiljningslöst. Gator har stängts av och Duma är isolerat från omvärlden, sade en aktivist till AFP.

Stridvagnar har rullat in

Även stridsvagnar ska ha rullat in i staden och skott från automatkarbiner har smattrat oavbrutet hela morgonen. Enligt vittnen ska elektricitet och telefoner upphört att fungera i staden och ambulanser ska ha stoppats från att hämta sårade. CNN påpekar dock att dessa uppgifter inte har kunnat bekräftas från oberoende källor.

De syriska myndigheterna har förbjudit internationella journalister i landet och det är svårt att få fram verifierade uppgifter. Flera människorättorganisationer finns dock på plats och rapporterar om händelseutvecklingen.

Publicerad: