Efter granskningen: Nu ska SD:s dubbla löner stoppas

SD-toppen Peter Wallmarks dubbla löner har väckt stor ilska.

Efter 200 sekunders granskning har kommunen inlett en utredning och ska nu se över regelverket.

– Vi ska försöka få till en skrivning som är lagligt bindande så att man inte ska kunna vara politisk sekreterare åt sig själv, säger personaldirektör Anita Lidberg.

Aftonbladets och Viafrees program 200 sekunder har granskat Peter Wallmark som utöver sitt gruppledararvode på drygt 40 000 kronor får lön som politisk sekreterare åt sig själv.

Till 200 sekunder säger Wallmark att han gör det för att ”kompensera” sitt låga arvode. Tidigare gruppledare åt Sverigedemokraterna i Stockholm har haft samma upplägg.

Övriga partier i stadshuset reagerar mycket starkt på hur SD handskas med skattebetalarnas pengar och flera efterlyste i går en genomsyn av regelverket.

Efter politiska påtryckningar har stadsledningskontoret nu inlett en egen utredning och syftet är att förändra regelverket så att det inte längre blir möjligt att ta ut dubbla ersättningar i Stockholm.

Peter Wallmark, gruppledare för Sverigedemokraterna i Stockholm.
Peter Wallmark, gruppledare för Sverigedemokraterna i Stockholm.

– Stadsjuristen kommer att utreda detta. Jag tror att vi kommer få ta upp ett ärende till fullmäktige och fullmäktige får besluta att i Stockholm så är den här typen av händelser inte tillåtna, säger Anita Lidberg, personaldirektör i Stockholm.

Måste partierna fatta beslutet?

– Ja, om vi inte ser att det går att få till det genom kommunallagen eller förtroendemannalagen så måste partierna komma överens. Vi kan inte hitta på lagar som inte finns.

Varför har det inte funnits regler om detta tidigare?

– Det här har ju aldrig hänt förut så det har varit självklart för alla att inte göra så, uppenbarligen. När vi blev uppmärksammade på det här pratade mina medarbetare med SD och sedan hände ingenting, säger Anita Lidberg.

Det går i nuläget inte att säga hur lång tid det tar innan ett nytt regelverk kan vara på plats.

– När vår juridiska avdelning har fått fram ett ärende så tar det sedan ett par månader innan det har gått igenom det byråkratiska och demokratiska systemet, säger Anita Lidberg.

Peter Wallmark slog i går tillbaka mot kritiken mot hans dubbla löner. På sin Facebooksida skriver han:

– Min och kommungruppens uppfattning är att vi inte gjort någonting fel och att Aftonbladets granskning inte ger en korrekt bild. I Stockholms kommunfullmäktige har samtliga de andra partierna beslutat att Sverigedemokraterna inte ska få något borgarråd (motsvarande kommunalråd) trots att vi borde ha rätt till det givet mandatfördelningen i valet.

Läs hela Peter Wallmarks Facebook-inlägg här.

Tidigare avsnitt av 200 sekunder:

Publisert:

LÄS VIDARE