38-årig trebarnspappa döms – poserade med döda och stympade

Publicerad 2019-02-19

38-åringen reste till Irak för att strida mot IS.

Nu döms han till fängelse för att ha poserat med döda och lemlästade människor på Facebook.

Den 38-årige mannen är från Irak men bosatt i Örebro. Han har enligt åtalet poserat med flera döda eller lemlästade personer och sedan spridit bilderna på Facebook.

– Det handlar om att upprätthålla någon form av värdighet även inom krig. Det är viktigt att förhålla sig till de regler man har kommit överens om, säger Peter Larsson, åklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, till SVT Örebro.

Nu har tingsrätten i Örebro dömt trebarnspappan till fängelse i ett år och tre månader för att vid fyra tillfällen ha poserat med döda.

Trebarnspappan har erkänt att det är han som finns med på de aktuella fotografierna och filmerna – men nekar till brott.

Trampar på döda kroppar

Facebook-kontot, där bilderna publicerades, är mannens men han säger i förhör att han inte vet hur de kom dit. Han hävdar att då han är analfabet kan han inte hantera en dator och han vet inte hur man lägger ut bilder på Facebook.

Trebarnspappan berättar att bilderna togs av befälen för att visa de länder som hjälpte till med vapen och utbildning att de krigade.

På ett av fotografierna syns mannen sitta på huk invid en kropp som är lemlästad och saknar huvud. På ett annat trampar han på en av de döda kropparna.

Fick tips om bilderna

Polisen blev tipsad av en person som sett bilderna på Facebook.

De ska ha tagits någon gång februari-mars 2015 i provinsen Kirkuk i Irak, enligt domen i Örebro tingsrätt.

38-åringen ansökte i december 2015 om asyl i Sverige men beslut har ännu inte meddelats.