Krisen i Venezuela

Venezuelas militär backar Maduro

Minst 16 döda i manifestationerna

Av: 

Cecilia Vaccari

NYHETER

Försvarsministern i Venezuela gav tillsammans med militären sittande president Nicolás Maduro sitt fulla stöd under torsdagen.
– Vi förkastar alla försök att upprätta en parallell regering, säger försvarsministern Vladimir Padrino Lopez och avvisar bestämt självutnämnde Guaidó.
Minst 16 personer uppges ha dött i gårdagens kravaller.

Under torsdagens hölls landsomfattande protester i Venezuela, både för sittande president Nicolás Maduros socialistregering men också emot den. Mitt under demonstrationerna utropade oppositionsledaren Juan Guaidó sig själv till tillfällig president. Syftet uppges vara att leda landet tills man kunnat genomföra ett nytt demokratiskt presidentval.

– Han vill skapa kaos och anarki i vårt samhälle genom att lysa ut sig själv som president, sa Padrino Lopez, omgärdad av högt uppsatta militärer.

Kravaller utbröt efter att Guaidó svurit presidenteden. Minst 16 personer ska ha mist livet, enligt Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter.

Landet befinner sig i en djup ekonomisk kris. Det råder brist på mat, medicin och arbete. Maduros politik har främst riktats mot den fattigare befolkningen i landet där han också haft utbrett stöd, men allt eftersom situationen förvärras i landet så förlorar han allt fler anhängare.

– Den ekonomiska situationen är så pass allvarlig att folket inte orkar längre. Det har gått flera år och man trodde att man hade nått botten, men det fortsätter att försämras, säger Edmé Dominguez, freds- och konfliktforskare vid Göteborgs universitet till TT.

”Försöker motverka vår progressiva utveckling”

USA var snabba med att erkänna Guaidó som landets nye president med motiveringen att valet som hölls i fjol, där Maduro omvaldes, var riggade. De flesta länderna i närområdet ställer sig bakom Guadió, däribland Argentina, Brasilien, Chile, Colombia, Costa Rica, Ecuador, Guatemala, Honduras, Panama, Paraguay och Peru. Kuba och Bolivia är de enda länderna som öppet uttalat sitt stöd för Maduro. Mexiko menar att man inte kommer att välja sida.

– USA, andra stater och internationella organisationer försöker motverka vår progressiva utveckling med sina imperialistiska idéer. Genom fake news försöker de skapa en militär intervention, menade Venezuelas försvarsminister.

Militärens ståndpunkt anses kritisk för Maduroregimens överlevnad i detta läge. Utrikesminister Margot Wallström följer läget hemifrån Sverige.

– Händelseutvecklingen i Venezuela är snabb och det är svårt att förutse vad den kommer att resultera i. Klart står dock att de kraftfulla missnöjesyttringarna under gårdagen inte kan ignoreras av regeringen, menar Wallström.

Hon menar att det som måste till nu är en dialog mellan parterna som leder till en bred politisk överenskommelse om ett återupprättande av den demokratiska ordningen i landet.

– Det inkluderar utlysandet av nya val. Våld mot demonstranter är oacceptabelt. Sverige har agerat och kommer att fortsätta att agera, främst genom EU, för att en fredlig lösning på konflikten ska kunna komma till stånd och demokratin återupprättas, avslutar Wallström.

ANNONS

MORS DAG-BUKETT; Låt våra florister hjälpa dig att uppvakta och överraska - enklare kan det inte bli!

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Ultimatum i Venezuela – vi erkänner honom om åtta dagar

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen i Venezuela

Venezuela

Nicolás Maduro

Juan Guaidó

USA

Sverige

EU