Studie: Envishet kan leda till ett längre liv

NYHETER

Är du positiv, envis och har hög arbetsmoral? Då kan det leda till att du kommer att leva ett långt liv, enligt forskare, skriver The Independent.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Envishet kan leda till att man lever längre, menar forskare.

Positivet, envishet och en hög arbetsmoral kan vara nyckeln till ett längre liv. Det visar en ny studie som forskare vid University of California San Diego och University of Rome La Sapienza gjort.

De undersökte den mentala och fysiska hälsan hos en grupp människor mellan åldrarna 90 och 101 och upptäckte att det var en del psykogiska egenskaper de hade gemensamt. Forskarna upptäckte även att de generellt mådde bättre än deras yngre familjemedlemmar – vilket de menar bidrar till den långa livslängde.

Flera av de äldre visade sig vara envisa, vilket forskarna menar kan vara förmånligt för psyket då denna typ av människor bryr sig mindre om vad andra tycker om dem. En annan egenskap de hade gemensamt är deras passion för livet på landet.

Starkt band till familjen är viktig

Enligt Dilip V. Jeste, en av forskarna bakom studien, så har man alltid fokuserat på generna snarare än den mentala hälsan eller personligheter, när man forskat om väldigt gamla människor.

– Det viktigaste huvuddragen som framkom i vår studie, och som tycks vara de egenskaperna som förknippas med det bättre mående hos personer som bor på landsbygden, är positivitet, arbetsmoral, envishet och ett starkt band till familjen, religionen och landet, säger han.

De kommer att följa upp deras studie och jämföra deras biologiska hälsa med den psykiska, skriver The Independent.