Scandic döpte rum efter Che Guevara – backar

Che Guevara-rummet på Scandic rubinen i Götebog.
Che Guevara-rummet på Scandic rubinen i Götebog.

På Scandic Rubinen i Göteborg har gästerna fram tills nu kunnat bo i det så kallade Che Guevara-rummet, vilket fått debattören Rebecca Weidmo Uvell att reagera.
– Det visar på en förbluffande historielöshet, säger hon.

Scandic Rubinen på Kungsportsavenyn i Göteborg har nästan alla rum en koppling till färgen röd. Rum 411 är döpt efter den marxistiske gerillaledaren Che Guevara, något som ifrågasätts av debattören Rebecca Weidmo Uvell, i ett inlägg på Twitter.

”Osmakligt”

”Hej @scandicsverige! Osmakligt att ni döpt ett av rummen på Scandic Rubinen i Göteborg efter en massmördare? Han byggde t ex upp Castros interneringsläger där 25 000 mördades. Har ni ett rum som är döpt efter Stalin också?” undrar Rebecca i inlägget.

På dörren till rummet sitter en skylt med Che Gueveras namn och en beskrivning av honom.

En revolutionär och guerillaledare, doktor och kommendant. Bilden av Ernesto eller Che är en av de mest publicerade och Che själv är en av de mest mytomspunna personerna i världen”, står det bland annat, något som Rebecca Weidmo Uvell anser är både hänsynslöst och ignorant.

– Att Che Guevara dessutom beskrivs som han gör av Scandic, glorifierat och som någon mytologisk figur, visar på en förbluffande historielöshet. Och slapphet, för bara en googling bort får man upp detaljerade beskrivningar på hans mördande, säger hon.

Inspirerat av färgen röd

Rummet är en del av en flera rum på Scandic Rubinen som kallas den Röda delen, vilken består av cirka 200 rum. Andra rumsnamn i den delen av hotellet är ”Red Rose”, ”Ketchup” och ”Red cottage with white corners”.

– Alla har en liten historia eller förklaring till sig. Det sista vi vill är att väcka anstöt eller skapa obehag för våra gäster och den aktuella skylten har tagits bort och ersatts med en skylt utan namn. Den röda delen av hotellet kommer att renoveras under nästa år och då kommer hela konceptet att göras om, säger Kristian Sandahl, hotelldirektör på Scandic Rubinen.

Hotellkedjan meddelar också att de har tagit bort den tavla av Che Guevara som hängde i rummet.

Publisert: