Benny Fredriksson avgår som vd för Kulturhuset Stadsteatern

avJoachim Kerpner

Benny Fredriksson avgår som vd för Kulturhuset Stadsteatern, Sveriges största teater.

Det sker två dagar efter Aftonbladets avslöjande att han sextrakasserat personal och låtit manliga geniförklarade skådespelare begå övergrepp.

– Jag lämnar med gott samvete, säger Fredriksson.

1 av 4 | Foto: Janerik Henriksson / TT Nyhetsbyrån
Benny Fredriksson, vd för Kulturhuset Stadsteatern

Aftonbladet avslöjade i tisdags att Benny Fredrikssons hårda ledarstil skapat en tystnadskultur på Kulturhuset Stadsteatern, enligt närmare 40 tidigare och nuvarande anställda vid teatern.

Deras berättelser vittnar om en vd som pressat fram en abort, sextrakasserat personal och upprepade gånger låtit geniförklarade manliga skådespelare begå övergrepp utan åtgärd. De beskriver hur "hela teatern viskade i korridorerna om hans terrorvälde och makt", men att han "hade satt sådan skräck i alla att ingen vågade prata om det på möten".

Omedelbart efter Aftonbladets avslöjande tillsatte ägaren, Stockholms stad, en utredning för att granska Benny Fredrikssons chefskap.

”Det är med stor sorg”

Nu, två dagar efter Aftonbladets avslöjande, avgår Fredriksson:

– Det är med stor sorg som jag bett att få bli entledigad från min tjänst. Jag gör det av omsorg om Kulturhuset Stadsteaterns framtid, säger han i ett pressmeddelande.

– Låt mig vara tydlig; jag lämnar med gott samvete. Jag är stolt över det som åstadkommits under den tid jag varit chef. Men nu har tonläget nått en punkt där detta hotas, säger Benny Fredriksson.

Han är fortsatt anställd av Stockholms stad. Förra året hade han en lön på 1 567 000 kronor.

– Vad han kommer att göra nu är inte klart, säger Ömer Oguz, pressekreterare vid finansroteln i Stockholms stad.

Stadsdirektören Ingela Lindh kommenterar avgången:

– Benny Fredriksson har i dag meddelat att han vill lämna sitt uppdrag som vd och chef för Kulturhuset Stadsteatern. Lena Joelsson kommer att föreslås till styrelsen att med omedelbar verkan gå in som tillförordnad chef för verksamheten.

– Den utredning som staden tillsatt är fortfarande i sitt inledningsskeende. Utredningen kommer att fortsätta och tillföras externa resurser. I uppdraget ligger att utreda arbetsmiljö, ledarskap och styrning av verksamheten. Staden kommer inte att kommentera detta vidare så länge utredningen pågår.

Vid ett stormöte på torsdagseftermiddagen med all personal på Kulturhuset Stadsteatern inledde den nya tillförordnade chefen Lena Joelsson sitt tal med att hylla företrädaren.

– Det är avskyvärt hur han behandlats i medier, sade hon enligt personer som deltog i mötet som TT har pratat med.

Enligt Joelsson avgick han för att "behålla sin värdighet" och att "ta situationen i egna händer".

Började som vaktmästare

Benny Fredriksson skapade en succéteater med stora publikframgångar. Men baksidan har varit hans personalpolitik. Han behandlar stjärnskådespelare med silkesvantar. Andra personer berättar för Aftonbladet att han kan vara mycket stöttande och trevlig så länge man inte framför kritik. Om man gör det kan han snabbt explodera.

– Säger du emot för mycket föds en galning framför dina ögon, säger en man.

Benny Fredrikssons kom till Stockholms stadsteater första gången i mitten av 1970-talet, då som vaktmästare.

Redan när Fredriksson gick på Scenskolan mellan 1979 och 1982 hade han sina framtidsplaner klara:

– Till sina kamrater som gick där sade han att ”jag ska bli teaterchef”. De blev väldigt förvånade när han deklarerade det, berättar regissören Suzanne Osten.

Regissör och skådespelare

Fredriksson arbetade efter teaterutbildningen som regissör och skådespelare. Bland annat spelade han huvudroller i pjäser av Lars Norén.

2002 utsågs han, 42 år gammal, till chef för Stockholms stadsteater. 2013 blev han vd för verksamheten Kulturhuset Stadsteatern.

Benny Fredriksson är gift med operasångerskan Anne Sofie von Otter.

Denna artikel har kritiserats av Pressens opinionsnämnd.


ARTIKELN HANDLAR OM