Bluffhantverkare tvingade på par husrenovering – hotade med maffian

NYHETER

Det äldre paret krävdes på 90 000 kronor för en påtvingad husrenovering.

Annars skulle hantverkarna kalla dit maffian.

– Jag var skiträdd och kände mig tvingad att betala, säger husägaren.

I september förra året fick det äldre paret i ett villaområde i Stockholm ovälkommet besök av ett gäng hantverkare i en vit skåpbil.

Enligt parets uppgifter till polisen dök hantverkarna upp på tomten och hävdade att husets hängrännor och stuprör var rostiga och behövde bytas ut. Husägaren protesterade och menade att rännorna höll god kvalitet.

Den ene hantverkaren ska då ha sprungit mot husfasaden och ryckt bort stupröret och sedan klättrat upp på taket och lossat på hängrännorna. Flera män ska därefter ha anslutit sig och ryckt i bodarna på tomten samt rivit i hustaket som de hävdade var ruttet.

Enligt mannen som äger villan påstod hantverkarna att de kände till att han hade pengar. Situationen upplevdes från början som hotfull men blev desto allvarligare när männen krävde betalt för två dagars ”arbete”, totalt 120 000 kronor som prutades ned till 90 000 kronor. Större delen av beloppet skulle betalas ut i euro.

Var först tveksam

Husägaren har uppgett att han först var tveksam till att göra en polisanmälan eftersom han fruktade repressalier.

– Om jag inte betalade sa den ene att han kände maffian som var mäktig och utförde alla slags dåd.

Mannen ska därefter ha tvingats i väg till flera bankomater med ett begränsat uttag på 20 000 kronor. Hantverkarna ska också ha fått honom att köpa fyra mobiler och en laptop på avbetalning på teknikkedjan Media Markt.

– Jag följde med bara för att jag var skiträdd och kände mig hotad. Det kändes för djävligt. Hela kroppen dunkade och jag fick en olustig känsla i kroppen. Jag fick en hjärtinfarkt för några år sedan och var rädd att få det igen.

Totalt ska målsäganden ha tvingats lämna över egendom värd 76 750 kronor.

Förnekar brott

En av hantverkarna, en 28-årig man som varit häktad sedan den 3 november, har åtalats för utpressning.

– Min klient förnekar brott och säger att de haft en överenskommelse som målsäganden uppenbarligen har missförstått, säger mannens advokat George Yanko.

– Målsäganden trodde att priset var 1 500 kronor för byte av hängrännor och stuprör, det är orimligt. Det var 1 500 kronor per två meter.

Enligt advokaten förnekar den tilltalade även att han ska ha hotat med maffian.

– Målsäganden har haft all tid i världen att kontakta polisen samma dag om han känt sig hotad, och han satte sig i bilen frivilligt.

Så har brottsstatistiken förändrats genom åren 00:43
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott