Nu åtalas ”aset” för våldtäkter på småbarn

Av: Staffan Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Zaida Catalán kallade honom för “aset” i sin hemliga dagbok och blev mordhotad när hon utredde honom.

Nu ställs den fruktade milisledaren inför rätta – misstänkt för massvåldtäkter på småbarn.

– Det här är vad Zaida kämpade för, säger hennes mamma Maria Morseby.

1 av 2 | Foto: PRIVAT
Ur Zaida Cataláns dagbok

Den 36-åriga svenska FN-experten Zaida Catalán mördades i Kongo-Kinshasa den 12 mars i år. Aftonbladet har granskat fallet på plats och visat hur den officiella versionen, att en milis av barnsoldater skulle vara skyldiga till mordet, faller samman på punkt efter punkt.

I sitt jobb som FN-expert utredde Zaida Catalán en rad mäktiga män för krigsbrott.

Den 22 januari i år skrev hon om en av dem i sin hemliga dagbok:

“Spännande utveckling. Jag är faktiskt pirrig. Jag kanske faktiskt kan sätta dit det här aset. Damn! Jag är faktiskt helt exalterad. Om det här funkar har vi gjort mer än någon annan.”

Ökänd milisledare

Vem ”aset” hon syftade på i dagboksanteckningen var har fram till nu varit okänt.

Aftonbladet kan i dag berätta att det handlar om Frederic Batumike, en fruktad milisledare i östra Kongo-Kinshasa som även varit ledamot i provinsparlamentet.

Batumike har i november ställts inför rätta tillsammans med 17 av sina milismän i en militärdomstol i staden Kavumu i östra Kongo-Kinshasa, rapporterar bland annat Radio Okapi.

Han anklagas bland annat för att ha låtit en häxdoktor övertyga sina milismän att våldta småflickor för att därigenom få övernaturligt skydd. Mellan år 2013 och 2016 utsattes minst 46 flickor för upprepade våldtäkter, den yngsta var bara 18 månader. Övergreppen skedde oftast då deras familjer sov, enligt Reuters. Batumike och hans män är även åtalade för mord.

Ledde till mordhot

Inför rättegången har FN:s expertgrupp lämnat över omfattande bevisning mot Batumike, som samlats in av Zaida Catalán under hösten 2016 och vintern 2017, erfar Aftonbladet.

Arbetet med att utreda Batumike var långt ifrån riskfritt. Under ett besök i Sverige julen 2016 berättade Zaida Catalán för sin familj hur hon tvingats att fly för sitt liv från en intervju med män som stod Batumike nära.

Efter att ha genomfört intervjuer med såväl offer som milisledaren själv i fängelset blev hon mordhotad.

Massvåldtäkter har länge varit ett vapen i krigföringen i Kongo-Kinshasa. Hundratusentals flickor och kvinnor har våldtagits utan att någon ställts inför rätta.

”Vad Zaida kämpade för”

Zaida Catalán fortsatte sitt arbete – i hopp om att kunna bryta straffriheten och ge offren upprättelse.

– Jag är väldigt glad över att Batumike nu ställs inför rätta. Det här var något Zaida kämpade för. Det är jätteviktigt att förövare blir straffade och att rättvisa kan skipas för dessa hemska brott, säger hennes mor Maria Morseby.

Publicerad:

LÄS VIDARE