Rånade av rebellerna

NYHETER

Beväpnade män slog till mot journalisterna – mitt bland de ryska styrkorna

1 av 3 | Foto: ”VEMS ÄR DEN HÄR BILEN?” Plötsligt dök två beväpnade män upp bland de ryska stridsvagnarna. Den ene av dem tvingade under vapenhot av en chaufför nycklarna till sin jeep. Aftonbladets reporter Mattias Carlsson fångade hela händelseförloppet med sin webbkamera.

GORI/TBILISI. Den ryske majoren har just lovat mig att det inte pågår någon plundring.

Då rånar beväpnade rebeller oss journalister under vapenhot – mitt framför ögonen på de ryska styrkorna.

Jag filmar dem med min webbkamera.

Stridsvagnarnas kanoner var riktade rakt mot de georgiska styrkorna.

Dieselmotorerna stod på tomgång och avgaserna steg mot skyn. Det gnisslade från larvfötterna som gnagde sönder asfalten. Bland barrträden i mitten av vägskälet, vid infarten till Gori, satt två kulspruteskyttar på huk i ett försök att gömma sig.

Några hundra meter därifrån var de georgiska soldaterna, först några få med automatvapen, sittande i sina jeepar. Längre bort, pansarbilar och hundratals trupptransportfordon.

”Vi åker inte hem”

Och i mitten vi. Ett hundratal journalister från hela världen.

I ett absurt möte med de ryska styrkorna kunde världspressen ställa frågor till soldaterna och ta bilder på dem.

När åker ni hem? frågade en tv-journalist.

– Vi har inte fått någon order om att åka hem, svarade den ryske majoren som stod med armarna i kors vid en stridsvagn.

Flyktingar anklagar er för plundring, stämmer det? frågade jag.

– Det borde väl de veta bättre, svarade majoren.

”Ser du något stulet?”

Men har du stulit något?

– Skulle jag stå här framför er alldeles smutsig och med stulna saker? Skulle jag lägga en soffa och en tv här på stridsvagnen och så tar jag med mig ett par, tre bilar också, är det vad du tror?

Så något sådant har inte inträffat?

– Vad då? Ser du något stulet här?

En pr-föreställning

Majoren blev sur och gick raskt vidare till nästa fråga.

Fotografer och kameramän svärmade kring stridsvagnarna och soldaterna tycktes ibland helt försvinna i havet av journalister.

De båda kulspruteskyttarna som låg så väl gömda bland barrträden jagades upp ur sina gömslen när ett pressteam nästan råkade trampa på dem.

Det hela utvecklas till en enorm pr-föreställning och en mäktig maktdemonstration för ryssarna.

Men det hela fick ett hastigt slut när två beväpnade män kom ut bakom stridsvagnarna.

Den ene var klädd i kamouflageuniform och gormade och viftade med en svart revolver.

Viftar med revolvern

– Var var ni när de bombade Ossetien, dra åt helvete! Stick här ifrån! skrek mannen på ryska och viftade med sin revolver mot journalisterna.

Den andra mannen var klädd i kamouflagebyxor och kängor. På överkroppen bar han en vit- och blårandig tröja, som vanligtvis bärs av ryska fallskärmsjägare och militära underrättelsetjänstens specialtrupper.

Rånades på jeepen

Det var oklart vem han var, ossetisk rebell eller rysk soldat, men det var helt klart att han hade en Kalasjnikov i handen.

Han gick fram till en parkerad jeep och skrek ”Vems är den här bilen?” Den georgiska chauffören, som arbetade på uppdrag åt västerländska journalister, tvingades under vapenhot att lämna ifrån sig nycklarna.

Ett skott brinner av

Med webbkameran på min dator lyckades jag filma delar av förloppet.

Aftonbladets bil stod parkerad bara en och halv meter bakom med all foto- och kommunikationsutrustning i bagageluckan.

Ytterligare några meter längre bort fortsatte mannen med revolvern att svära och skrika. Ett pistolskott brann av, sedan ytterligare något och vi journalister flydde i kaos. De båda männen försvann med var sin bil.

Händelsen blev en verklig påminnelse om hur oberäkneligt läget är i Georgien. I ena stunden intygar ryska officerare att det inte är tal om någon plundring, några minuter senare rånas journalister mitt framför ögonen på dem.

Kan inte kontrolleras

Staden Gori bakom dem var under deras kontroll och rebellerna agerar antingen med deras goda minne eller så saknar de möjlighet att kontrollera dem.

En av de stulna bilarna kom senare tillbaka, fast i dåligt skick.

Delat på mitten

Ryssarnas ockupation av Gori har i princip delat landet på mitten. Genom staden går både landsvägen och järnvägen som förbinder den västliga Svartahavsregionen och den östliga delen kring huvudstaden Tbilisi.

– Man kan glömma allt prat om Georgiens territoriella integritet, sa den ryske utrikeministern Sergeij Lavrov.

Tongångar som i går verkade få Georgien att förbereda sig för det värsta.

Längs vägen från Tbilisi stod ändlösa rader med georgiska soldater från armén och olika specialförband. Gula stadsbussar, fulla med soldater, stod parkerade på rad i utkanten av Tbilisi.

Flera bilolyckor

Närmare Gori var stämningen stundtals hetsig och nervös i den långa kön av trupptransporter, pansarbilar, poliser och jeepar. Det skedde flera mindre bilolyckor när stressade soldater körde in i varandra.

ARTIKELN HANDLAR OM