De lever som slavar

avJessica Ritzén

NYHETER

Tusentals utländska jobbare sover på smutsiga madrasser och får svältlöner

1 av 6 | Foto: Foto: GUNNAR SEIJBOLD
”Låt mig vara ifred”, vädjar den rumänske arbetaren som får plats med en madrass i sitt krypin. Han vill varken säga vad han heter eller vad han tjänar.

ÖREBRO. De sover på madrasser bland lösningsmedel och byggdamm.

De tjänar 60 kronor i timmen.

Så lever arbetarna från öst som bygger Sverige.

Vaxholmsdomen gjorde Byggsverige laglöst.

Jobbtraffickingen fortsätter öka.

– Alltför många lever under slavlika förhållanden, säger Hans Tilly, ordförande i Byggnads.

Det sticker i näsan av lösningsmedel. På det smutsiga fabriksgolvet ligger madrasserna utspridda.

Här bor de. Byggarbetarna från Polen som bygger Lek & Buslandet i Örebro.

Gints Kaplers lyfter på plasten som ska stoppa byggdamm och smuts från att sätta sig i sängkläderna.

– Det här är det värsta jag sett.

Gints Kaplers har ändå sett en del. Är anställd av Byggnads för att rensa ut den värsta rötan ur byggbranschen. Likt en svensk Michael Moore åker han runt för att varna östarbetare att gå med på slavkontrakt. Och få arbetsgivare att skriva rimliga löneavtal.

– Problemet är att arbetsgivare säger en sak men betalar något annat.

Så är det på ett annat bygge i Örebro. Där har arbetsgivaren lovat timlönen 150 kronor i kollektivavtal.

Pengar direkt i handen

Men det vet inte de fem unga polackerna. Något anställningskontrakt har de inte sett. De får 75 kronor i timmen i handen varje fredag. Och är rätt nöjda.

– Vi tjänar bättre här än hemma. Det är svårt att få jobb i Polen. Där konkurrerar vi med billigare rysk arbetskraft, säger en av dem.

Gints Kaplers vet vad de talar om. Han var själv ung lettisk byggarbetare för två år sedan. Arbetsgivaren sade att han betalade skatt men stoppade pengarna i fickan. När skatteskulden var betald hade Gints lurats att jobba för 20 kronor i timmen.

Nu åker han runt för att varna andra att göra samma misstag.

Polackerna i byggboden lyssnar uppmärksamt. När vi går ber de om visitkort för att kunna ringa när inte byggbasen hänger bakom axeln.

”Var tredje jobbar svart”

– Vi uppskattar att ungefär var tredje östkille jobbar svart. De flesta för mellan 40 och 80 kronor.

Gints Kaplers brinner för att hjälpa arbetarna men är långt ifrån hjälte i allas ögon.

Det märks när vi kör in på gården till Lek & Buslandet. När arbetarna ser den illgula Byggnadsjackan släpper flera verktygen och springer.

En av dem försvinner in i en barack.

Vi knackar på. Han är från Rumänien och kom hit för några dagar sedan. Bor på två kvadratmeter. Vill varken säga sitt namn eller vad han tjänar. Han stänger snabbt sin dörr.

Ett tjugotal män från öst jobbar dag och natt för att Leklandet ska kunna öppna till sportlovet.

En av dem berättar att han tjänar 60 kronor i timmen. Jobbar tolv timmar om dagen. Han sover på en madrass bland illaluktande oljefärger.

– Fixar ni ett annat jobb skulle jag sluta i morgon, säger han.

Dimman av byggdamm och sågspån gör luften svår att andas. Ventilationen är inte igång och på golvet står hälsovådliga färger och förbjudna plaster.

Ägare är Mikael Andréasson. Han äger lekland i Göteborg och är delägare i Axels tivoli-koncern som är i blåsväder om utländsk arbetskraft. Skatteverket anser att ett av företagen är skyldigt 1,3 miljoner i obetalda avgifter för polska arbetare.

– Jag har nio polacker anställda i Örebro. De tjänar 15 500 kronor i månaden och är nöjda med det, säger Mikael Andréasson.

Det är olagligt att bo i industrilokaler men enligt Andréasson har de själva bett att få bo där. I stället för vandrarhemmet han erbjudit dem.

”Jag brukar själv bo där”

– Jag brukar själv bo där när jag är uppe och jobbar, man kan inte bo på hotell jämt.

Han åtgärdar snabbt felen som facket påpekar och prickas därför bara av Arbetsmiljöverket för sin arbetsmiljöplan. Inspektören noterar madrasserna som ligger utspridda i lokalen men anmärker inte på dem.

– Ingen kan tycka att det är okej att de sover där på nätterna. Men vår uppgift är bara att kontrollera arbetsmiljön, säger Ulf Boström, inspektör på Arbetsmiljöverket.

Kommunen ansvarar för boendet.

– Det är olämpligt att sova i industrilokaler och olagligt att inrätta bostad där men vi kan inte kontrollera om folk sover där en kortare tid, säger Görel Björkengren, biträdande stadsarkitekt.

Hon är mest förvånad över att det pågår arbete i lokalen. Ingen bygganmälan är gjord.

– Det måste göras. Vi befarar att lokalerna inte är pcb-sanerade och brandsäkrade, säger Görel Björkengren.

Medan kommunen funderar över vem som ansvarar för vad fortätter byggandet av Lek & Buslandet, liksom byggandet av Sverige. I morgon åker svenske Michael Moore till ett nytt bygge.

– Det skulle behövas hundratals som jag, det är totalt kaos där ute, säger Gints Kaplers.