EU stärker gränskontrollerna

Av: Susanna Vidlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Satellitövervakning, fingeravtryck och ögonscanners

EU-kommissionen vill skärpa gränskontrollerna för att stoppa gränsöverskridande brottslighet som terrorism och människohandel.

Satellitövervakning, fingeravtryck i passet och ögonscanners är exempel på ny teknik som man vill använda.

Foto: AP
Franco Frattini vill satsa på en kraftigt utökad bevakning av EU:s gränser.

– Vi ska göra det svårare för illegala invandrare och kriminella att komma in i EU men lättare för de hederliga att resa, sa Franco Frattini, kommissionär för rättsliga frågor, när han på onsdagen lade fram förslaget.

Man vill skärpa bevakningen vid unionens yttre gränser och på alla europeiska flygplatser. Resenärer från EU måste då gå igenom en kontroll med ögonscanner samt lämna fingeravtryck.

– Det allra senaste på teknikens område kommer att användas för att uppnå den högsta säkerhetsnivån. Vi kan inte låta maffian, smugglare och terrorister ha tillgång till bättre teknik än våra poliser. Därför måste vi förbättra vår tekniska kapacitet, sa Franco Frattini enligt BBC.

Asylsökande

Med hjälp av ny teknik vill EU-kommissionen få bukt med problemet med förfalskade pass och visum inom Europa. Med hjälp av satellitövervakning vill man stoppa människosmuggling till havs.

Men kritiker från människorättsorganisationer har kallat förslaget "fästningen Europa" och menar att det kommer drabba asylsökande.

– Planerna på ett gemensamt asylsystem för EU blir meningslösa om det blir omöjligt att ens ta sig till Europa kommenterar de europeiska flyktingorganisationernas råd (ECRE) och dess generalsekreterare, Bjarne Vandvik enligt TT.

Schengen

En enorm databas ska koppla samman alla länder inom Schengen-området där 24 av EU:s 27 medlemsstater ingår.

Ett in- och utreseregister ska lagra fingeravtryck och bilder av resenärer som kommit från länder utanför EU och som har visum på upp till tre månader. Om man stanna längre än tillåtet, kommer det automatiskt registreras av systemet.

– Man blir tvungen att välja. Antingen låter man illegala invandrare ta sig in på vårt område och stanna där, eller så står man vi principen att alla ska följa lagen, sa Franco Frattini.

EU:s medborgare kommer inte ingå i in- och utreseregistret, men i de nya pass som kommer införas inom EU måste man lämna fingeravtryck.

De nya säkerhetskontrollerna måste först godkännas av regeringarna i EU:s medlemsländer och kommer enligt Frattini introduceras senast 2015.

Publicerad: