”Barnflickan har fått upprättelse”

Monica Dahlström- Lannes om domen

Foto: dan hansson/svd/scanpix
Monica Dahlström-Lannes var den som anmälde Tito Beltran.

Hon var den som anmälde Tito Beltran efter att hon hört om våldtäktsmisstankarna.

I dag dömdes Tito Beltran till två års fängelse för våldtäkt.

– Jag är nöjd, men inte glad. Det är är tragiskt för alla inblandade. Men jag är oerhört nöjd över att den här unga kvinnan har fått upprättelse, säger Monica Dahlström-Lannes till aftonbladet.se.

Monica Dahlström-Lannes arbetade som polis i 28 år, varav med sexualbrott i 17 år. Numera är hon författare och skribent men hon har haft en central roll i rättegången mot Tito Beltran.

Det var hon som anmälde Tito Beltran, efter att ha fått höra att han skulle ha begått sexuella övergrepp mot Maria Lundqvists barnflicka.

– I efterhand får jag säga att det har varit värt allt arbete, säger Monica Dahlström-Lannes.

Förtal och förföljelse

Monica Dahlström-Lannes tog själv kontakt med kända svenska artister som var potentiella vittnen. Och Tito Beltrans försvarare Tomas Nilsson kritiserade i rätten Monica Dahlström-Lannes hårt. Han menade att hon agerade på ett sätt som inte bara skadade utredningens tillförlitlighet, utan rentav förstörde den.

– Det har var helt otroligt. Det har varit förtal, förföljelse och polisanmälningar. Det var som om vi vittnen var åtalade. Men jag vet ju vad jag har sagt och gjort och vet att jag har gjort rätt. Det är klart att det har varit påfrestande. Jag har tänkt att domstolen får göra sitt jobb och nu har den gjort det.

I dag dömdes Tito Beltran för våldtäkt till två års fängelse.

– Det är så många som har sagt att det inte är någon idé att anmäla våldtäkter, att man inte orkar med rättsprocessen. Framför allt inte om det är mot en kändis. Men det här signalerar till andra brottsoffer, såväl pojkar som flickor att det går att få upprättelse. Det är klart att det känns bra, säger Monica Dahlström-Lannes.