”Vi anpassar volymerna till verkligheten”

Volvo Personvagnars vd Fredrik Arp om varslet

Volvo Personvagnars vd Fredrik Arp vill inte säga om onsdagens varsel räcker för att få Volvo på rätt köl igen.

– Jag ställer aldrig några garantier. Det beror på de förhållanden vi påverkas av. Den här kostnadsreduktionen är nödvändig för att vi ska kunna gå in i 2009, säger han till TT.

Fredrik Arp, vd Volvo Personvagnar.
Fredrik Arp, vd Volvo Personvagnar.

Han målar upp flera yttre faktorer som bakgrund till varför Volvo har hamnat i kris. Svag dollar, ökande råvarupriser och en allt mer vikande konjunktur i både Amerika och Europa.

– Förutsättningarna för oss har blivit ännu sämre i år, särskilt i USA där vi har 20 procent av vår försäljning. Vi måste helt enkelt hitta en annan kostnadsstruktur, säger han.

Nedgång

Att varslet slår så hårt mot Torslandafabriken, medan tillverkningen i belgiska Gent skonas helt, hänger ihop med nedgången på den amerikanska marknaden. I Göteborg tillverkas de större bilarna som XC 90 och S 80 som säljs i USA.

– Vi anpassar volymerna till verkligheten, säger Fredrik Arp.

Neddragningen på tjänstemän görs för att minska kostnaderna.

TT: Är det inte risk att utvecklingen av nya bilar blir lidande om tjänstemän försvinner?

– Till detta har vi lagt en utvecklingsplan där vi i någon mån koncentrerar modellprogrammet så att belastningen blir något mindre, säger Fredrik Arp.

Vilka bilmodeller som ska bort vill han inte gå in på i detalj, men han säger att XC 90 ska vara kvar.

Den har varit Volvos kassako, framför allt genom tidigare säljframgångar i USA, men efterfrågan sjunker när konsumenterna vill ha mindre bränslesnåla bilar.

"Ägarfråga"

Volvo har pratat en tid om tillverkning i USA för att komma undan dollarberoendet och de diskussionerna fortsätter. Inga beslut är dock fattade.

Fredrik Arp avböjer konsekvent att svara på frågor om Ford har planer på att sälja Volvo.

– Det är en ägarfråga, säger han.

TT

Publisert: