Schürrers advokat kräver ny rättegång

NYHETER

Besked om jävsanmälan kommer förmodligen inte förrän i morgon

De två återstående nämndemännen i Arbogamålet har anmälts för jäv till Västmanlands tingsrätt.

En nämndeman hoppade själv av på onsdagen sedan hon uttryckt sig partiskt i Expressen.

Rättens ordförande Per Kjellson ”grunnar” på frågan, men förmodligen kommer inte något besked om anmälningarna förrän tidigast i morgon.

”De båda nämndemännen har redovisat sina och rättens överväganden innan dom givits”, skriver den tyska kvinnans advokat Per-Ingvar Ekblad i sin jävsinvändning.

”Min klient kan inte befria sig från misstanken att de båda nu anmälda nämndemännen har påverkats av den avhoppade kollegans förutfattade mening i skuldfrågan”, skriver Ekblad vidare.

Han hänvisar till uttalanden i kvällstidningar. En av de anmälda nämndemännen har där sagt ”det finns ingen anledning att ljuga om man har en sanning” och ”motivbilden är otroligt stor. Åklagaren har kunnat visa hur den vuxit fram från Kreta till Arboga”.

Prövas i tingsrätten

Advokat Ekblads anmälan kommer nu att prövas vid Västmanlands tingsrätt men av en annan domare än den som sitter ordförande i Arbogamålet. Västmanlands tingsrätt kommer troligen inte att lämna något besked i frågan om jävsanmälningarna förrän på fredagen.

– Vi grunnar på frågan vem som ska ta det här beslutet, om det blir jag eller någon annan. Det är inte så enkelt, säger lagman Per Kjellson till TT.

Han vill inte kommentera den uppkomna situationen förrän efter att beslutet är klart.

Räknar med att fortsätta

Efter den första nämndemannens avhopp på onsdagen sade lagman Per Kjellson att han räknade med att fortsätta rättegången som planerat med en sista förhandlingsdag i början av oktober sedan man fått resultatet av den rättspsykiatriska undersökningen.

TT