Nyheter

PPM slår tillbaka: Pia Nilsson har fel

Av: 

Elisabet Wahl

NYHETER

I går gick Pia Nilsson från Fondföretagens förening till hård attack mot PPM för deras uträkningar kring fondbolagens avgifter.

Nu försvarar sig PPM.

– Det är inte första gången Pia Nilsson gör sådana här uttalanden, säger PPM:s chefsekonom Daniel Barr.

Diskussionen fortsätter kring de siffror om PPM, Premiepensionsmyndigheten, tagit fram åt gårdagens upplaga av "Uppdrag Granskning".

I går var kritiken från Pia Nilsson, VD för Fondföretagens förening, hård. Hon menade att PPM:s siffror bygger på orealistiska exempel.

Men PPM försvarar i dag sina siffror och menar att Pia Nilsson har fel på flera punkter.

– Fondbolagen kan uppenbarligen inte räkna på fondavgifter. Till exempel så menar Pia Nilsson att vi räknat med en avkastning på noll procent. Men de siffror vi redovisar gäller oavsett vad avkastningen är. 39 procent fösvinner vilken avkastningen än är, säger Daniel Barr, PPM:s chefsekonom.

Han menar också att det inte är konstigt att PPM använder sig av siffran 1,5 procent när de räknar hur stor avgiften är.

– Vi redovisar effekten för olika avgifter mellan 0 och 1,5 procent, eftersom avgifterna i PPM-fonderna återfinns i det spannet. Dessutom är 1,5 procent en avgift som ligger nära genomsnittet för fonder utanför premiepensionssystemet.

Kritiken om att er uträkning skulle innehålla en politisk dimension, hur ser du på den?

– Det är inte första gången Pia Nilsson har sådana här konspirationsteorier. De här siffrorna är ren konsumentupplysning. Att PPM:s styrelse vill se ett enklare system med lägre avgifter och därmed mindre intäkter för fondbolagen har dock inget med den här saken att göra.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert: