Fick lungsjukdom av micropopcorn

avSusanna Vidlund

Wayne fick popcornlunga – stämmer tillverkaren

Foto: ED ANDRIESKI /AP
Fick popcornlunga Wayne Watson stämmer en butik efter att ha blivit lungsjuk av micropopcornen han åt.

Wayne Watson åt två påsar micropopcorn med smörsmak varje dag i tio års tid.

När han blev lungsjuk, konstaterade läkaren att popcornen troligtvis hade orsakat hans tillstånd.

Nu stämmer Wayne Watson butiken där han köpte popcornen.

Foto: JESSICA GOW
Farliga? Enligt Wayne Watsons läkare orsakades lungsjukdomen troligtvis av micropopcornen som var smaksatta med ämnet diacetyl.

Wayne Watson från Denver, USA, älskade popcorn så mycket att han åt det varje dag. Hans favorit var micropopcorn med smörsmak och i tio års tid åt han två sådana påsar per dag innan han drabbades av sin lungsjukdom.

Enligt Waynes läkare liknar hans sjukdomstillstånd den lungsjukdom som tidigare endast drabbat människor som arbetat i popcornfabriker, samt i fabriker där smaktillsatsen diacetyl framställs.

Läkaren hävdar att sjukdomstillståndet troligtvis orsakades av det gulgröna flytande ämnet diacetyl som ger micropopcornen dess smörsmak och doft. En doft som Wayne älskade att andas in.

Diacetyl finns även i Sverige i det vanliga förtjockningsmedlet E472e.

Slutat använda diacetyl

Företag i USA som har framställt ämnet eller använt det har tidigare stämts hundratals gånger, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Den senaste tiden har de fyra största popcorntillverkarna i USA meddelat att de ska sluta använda diacetyl i nästan alla sina produkter.

Men Wayne väljer i stället att stämma butiken Kroger Co där han köpte popcornen. Han menar att han inte har blivit varnad att det kan vara farligt att poppa popcornen enligt instruktionerna på förpackningen och andas in doften.

Företaget vill inte kommentera fallet.