Unga anmäls för fyrverkeriattacker

Hundratals polisanmälningar har lämnats in – unga struntar i fyrverkeriförbud

300 SKADAS VARJE ÅR. Sjukhus, räddningstjänst och polis i hela landet har laddat för nyårsnatten. Hundratals polisanmälningar om fyrverkeriattacker har gjorts redan innan kvällens firande började.
300 SKADAS VARJE ÅR. Sjukhus, räddningstjänst och polis i hela landet har laddat för nyårsnatten. Hundratals polisanmälningar om fyrverkeriattacker har gjorts redan innan kvällens firande började.

Containrar och soprum sätts i brand.

Raketer skjuts mot både människor och djur.

Hundratals polisanmälningar om fyrverkeriattacker hade lämnats in ett halvt dygn innan det nya året.

Trots att smällare har varit förbjudet i sex år blir problemen med nyårsraketer bara värre.

Att det också är förbjudet att både köpa, ta emot eller använda fyrverkerier för den som är under 18 år verkar heller inte spela någon roll.

300 väntas söka vård

Enligt polisen är de hundratals raketvandalerna ofta unga tonåringar – ibland i bara tioårsåldern – som sprider skräck på gator och torg.

Många vittnar om att unga skjuter raketer mot förbipasserande människor och husdjur och även i år väntas kvoten på i genomsnitt 300 fyrverkeriskadade som uppsöker sjukhus bli fylld.

Sedan annandagen har polisen i Skåne tagit emot fler än 500 anmälningar som gäller fyrverkeriattacker, rapporterar SR Ekot.

Där har polisen inte ens hunnit åka på alla anmälda ärenden.

Sprängda brevlådor

I Göteborg räknade man till 130 anmälda fyrverkeriattacker bara i helgen som gick.

Det handlar om ungdomar som sprider skräck – och oftast är de inte ens straffmyndiga.

– Det är oftast ungdomar under 15 år som är ute och smäller och då blir omgivningen störd. Många har tyvärr fått sina brevlådor sprängda också, säger Cindy Schönström-Larsson vid polisen i Skåne till Ekot.

Stängde t-banestation

I Stockholm var det kaos i förorten Rinkeby redan i julas. Då sköt ungdomar raketer rakt in i turkiska föreningens lokaler och en man fick allvarliga skador efter en direkt träff i magen.

Raketer avfyrades också i tunnelbanan, vilket resulterade i att Stockholms lokaltrafik beslutade att stänga stationen Rinkeby på kvällarna i tre dagar.

Publisert: