Beviset mot Bodström

Ministern kände till utvisningen 2001

Här är mejlet ur Eva Franchells bok som visar att Thomas Bodström visste om avvisningen av två terrormisstänkta egyptier innan den verkställdes.

Bodström ska enligt mejlet ha informerats i närvaro av justitiedepartementets rättschefer.

Förre justitieministern har tidigare hävdat att han informerades flera veckor efteråt.

Ledande företrädare för den dåvarande socialdemokratiska regeringen har hela tiden låtit Anna Lindh ta ansvaret för utvisningen av de båda egyptierna.

Beredning av ärendet

Nu avslöjar Anna Lindhs vän och tidigare pressekreterare, journalisten Eva Franchell som arbetar på Aftonbladets ledarredaktion, att både Göran Persson och Thomas Bodström visste om vad som skulle ske.

I ett mejl från justitiedepartementet till utrikesdepartementet där Anna Lindh var chef skriver en sakkunnig om hur de båda rättscheferna varit med på en beredning av ärendet tillsammans med ministern.

Tidigare hemligstämplat

I mejlet nämns inte Thomas Bodström vid namn, men enligt Eva Franchell är det han som avses. Mejlet är en del i ett omfattande researchmaterial som legat till grund för påståendena i boken. Efter ett regeringsbeslut våren 2008 fick Eva Franchell ta del av tidigare hemligstämplade handlingar om utvisningen av egyptierna.

Thomas Bodström har varit på tjänsteresa i Australien och satt i natt på flyget hem till Sverige. Hans pressekreterare Linda Romanus meddelar att den tidigare justitieministern inte vill uttala sig förrän han läst Franchells bok.

Persson minns annorlunda

Förre statsministern Göran Persson ville i går inte heller kommentera detaljer ur boken. Men han lät skriftligen via sin presssekreterare meddela att han inte kände igen sig i hur Eva Franchell beskriver handläggningen.

– Jag har en annan minnesbild. Det är dock omöjligt för mig att kommentera olika detaljer närmare utan att först haft möjlighet att läsa boken, skriver Göran Persson i pressmeddelandet.

Publisert: