Fildelare krävs på 15 miljoner

avEric Thorsson

Skivbolagen vill ha stora summor av männen bakom Pirate Bay

1 av 2 | Foto: Stig-Åke Jönsson
Peter Sunde, en av de fyra ansvariga för The pirate bay.

Skivbolagen vill ha 15 miljoner kronor i skadestånd av de fyra männen bakom fildelningssajten Pirate Bay.

– Siffran är fullständigt vansinnig, säger Gottfrid Svartholm, en av de åtalade.

Skivbolagen vill ha 1 621 045 euro, drygt 15 miljoner kronor, i skadestånd för musik som fildelare laddat hem via sajten The Pirate Bay av de fyra ansvariga för sajten: Peter Sunde, Erik Neij, Gottfrid Svartholm och Carl Lundström.

– De har vild fantasi, både vad gäller beloppet och att de skulle få pengarna, säger Gottfrid Svartholm till aftonbladet.se.

20 skivor ingår

Ersättningsanspråket lämnades in till Stockholms Tingsrätt idag. De fyra är åtalade för medhjälp till upphovsrättsbrott. I åtalet ingår tjugo skivor, nio filmer och fyra datorspel. För att få fram beloppet har skivbolagen använt sig av förundersökningens uppgifter om hur många gånger låtarna har laddats ner.

– Siffran är vansinnig. De har tagit priset på skivorna i butik och sedan gångrat det med antalet nedladdningar. Jag är övertygad om att vi blir frikända, säger Gottfrid Svartholm.

Ersättning för skada

I skadeståndsanspråkett ingår också ett allmänt skadestånd eftersom att artisterna som blivit nedladdade inte har tillåtit detta.

”Den ersättning som nu begärs baseras på de album som åklagaren inkluderat i sitt åtal. Den skada som skivbolagen, artisterna och upphovsmännen orsakats av The Pirate Bays olagliga verksamhet är många gånger större”, skriver Lars Gustafsson, vd för skivbolagens organisation Ifpi i ett pressmeddelande.

– Det är väldigt svårt att styrka skadan, så det här kommer ju att bli en bedömningsfråga för rättegången att ta ställning till, säger Lars Gustafsson till IDG.se.