Svensk klinik bombad i Gaza

En klinik i Gaza som drivs av bland andra Svenska Kyrkan har träffats av en missil.

Byggnaden jämnades med marken.

- Det här är en humanitär katastrof. De går på byggnader som de vet är till för att hjälpa skadade, säger Christer Åkesson tf Utrikeschef på Svenska Kyrkan till aftonbladet.se.

Attacken ägde rum i går kväll.

– Alla som befann sig i kliniken fick en varning några minuter innan så de hann evakuera. Först träffades kliniken av en missil från ett plan, sedan följdes det upp med missiler från marken. Byggnaden jämnades med marken, säger Christer Åkesson.

En av tre kliniker

Det här är en av tre mödravårdskliniker som Svenska kyrkan är med och finansierar och driver i Gaza. Just nu höll den på att byggas om till en akutsjukvårdsklinik för att kunna hjälpa till i den desperata krigssituationen och den skulle i dag fyllas på med material som kommer med transporter från Svenska kyrkan och kyrkornas internationella katastrofallians, ACT.

Lastbilarna innhåller bland annat kosttillskott, mediciner och akutsjukvårdsutrustning till dessa kliniker.

– Det som råder i Gaza nu är en humanitär katastrof som är djävulsk. Här ger sig armén till och med på byggnader som man vet är till för att hjälpa folk i nöd. Det råder ingen tvekan om att de visste att detta var en klinik, säger Christer Åkesson.

Ingen skadades i attacken och arbetet med att bygga upp de andra två klinikerna kommer att fortsätta.

Publisert: