Nyheter

Allt fler har skyddad identitet

NYHETER

Majoriteten är kvinnor som hotas av sina före detta män

Stockholm (TT) Antalet personer som lever med skyddad identitet har mer än fördubblats sedan 1993. Den grupp som ökar mest är brottmålsvittnen.

Sammanlagt lever i dag drygt 11000 personer med skyddad identitet jämfört med 4700 under 1993. Förutom personer som vittnat i rättegångar är våldsutsatta kvinnor och deras barn den största gruppen som beviljas skydd. Drygt 60 procent av de som får skyddad identitet är kvinnor som hotas av sina före detta män, skriver Dagens Nyheter på nätet.

Under senare år har kvinnor och män som riskerar utsättas för hedersvåld tillkommit samt personer som hotas på grund av sitt arbete.

Det finns tre olika grader av skyddade uppgifter. Den lägsta nivån, sekretessmarkering, handlar om att en varningssignal sätts i folkbokföringsdatabasen och namnet bara får lämnas ut efter ordentlig prövning.

Om en person behöver mer skydd kan de även få det genom kvarskrivning, vilket betyder att personen flyttar, men att den nya adressen inte registreras i folkbokföringen på max tre år.

Det kraftigaste skyddet innebär att man får en helt ny identitet med nytt namn och personnummer. Enligt Skatteverket får för närvarande ett tiotal personer fingerande uppgifter per år. Kopplingen mellan identiteterna finns då bara hos Rikspolisstyrelsen.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 20-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter