Kackerlackor vanligare syn i våra svenska hem

Kan sprida smitta och orsaka allergi

De är allätare, nattaktiva och snabba som bara den.

Kackerlackorna har blivit vanligare i Sverige.

– Vi ser en ökning sedan 2006, säger Håkan Kjellberg vid Anticimex till aftonbladet.se.

När lampan tänds går det blixtsnabbt. Kackerlackan som dessförinnan hade letat efter ett skrovmål på golvet försvinner raskt undan, in i en mörk vrå.

Så går det ofta till när man har kackerlackor hemma, berättar Håkan Kjellberg.

”Leta spillning”

– De är extremt snabba. Man får leta efter spillningen och döda kackerlackor. En del känner även av en unken lukt.

Man måste vara nattaktiv själv för att se kackerlackan som främst kommer fram på natten eller kvällen.

Kackerlackan har blivit vanligare i Sverige och det kan finnas flera förklaringar. En av dem är vårt förändrade matbeteende.

– Vi köper hem mer takeaway nu. Den här transporten med olika måltider är en risk. Kackerlackor har ju funnits på restauranger under väldigt lång tid, säger Håkan Kjellberg.

Orenheter och smitta

Om man hittar ett djur som kan vara en kackerlacka så behöver man först artbestämma djuret.

– Då kan man gå in och titta på Anticimex hemsida. Där har vi bilder. Den tyska kackerlackan som är vanligast är lätt att känna igen. Den har två svarta streck på skölden som är arttypisk.

Om man har kackerlackor hemma behöver man kontakta en saneringsfirma som kan göra inspektion och lägga ut fällor. Kackerlackan kan nämligen sprida orenheter och smitta. Den kan även orsaka allergiska reaktioner. Dessutom förökar sig kackerlackan i en i det närmaste lavinartad hastighet.

– Det gäller att utreda vad som orsakat problemet och se över vad man kan göra i miljön för att minska risken. Man kan exempelvis städa och ta undan djurmat som kan stå framme. Det kan också handla om att täta sprickor och få bort vattenläckage.

Ibland måste man använda bekämningsmedel också och det kan vara svårt att bli av med kackerlackorna.

– I en flerfamiljsfastighet kan det bli väldigt komplext. Den som har skrikit till har oftast lägst toleranströskel men problemet kan finnas på andra håll i huset. Det behövs ofta upprepade besök och saneringar så man kan kontrollera att man har lyckats.

Getingar och möss

Men även om kackerlackan har blivit vanligare, är den inte det vanligaste skadedjuret.

– Det absolut vanligaste är svartmyror, getingar och möss.

Men visst är djur som silverfiskar och pälsängrar vanligare?

– Ja, men där har man en acceptansnivå som är mycket högre och då kontaktar man kanske oftast inte Anticimex. När det finns djur som kackerlackor där det finns risk att bli smittad med mikroorganismer eller få allergiska reaktioner är tröskeln lägre.

Publisert:

LÄS VIDARE