Nyheter

”Giftiga ämnen i t-tröjor i Sverige”

Av: 

David Nannini Nilsson

NYHETER

Gifterna kan skada fertiliteten och orsaka cancer

Reproduktionsstörande och möjligen cancerframkallade ämnen i gruppen ftalater finns i t-tröjor som säljs i Sverige.

Det visar en undersökning som Naturskyddsföreningen låtit genomföra.

– Att lagstiftningen inte förbjuder dessa gifter är oacceptabelt, säger Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson i ett pressmeddelande.

Naturskyddsföreningen har låtit undersöka 20 importerade t-tröjor med plasttryck som förekommer i handeln i Sverige.

Forsterdöd och tumörer

I alla utom en hittades någon eller några av de sex ftalater som regleras i ett begränsningsdirektiv från EU, och som tros vara kopplade till flera allvarliga hälsoeffekter, bland annat skadad könsutveckling och fertilitet, samt cancer.

I djurförsök har ftalater orsakat fosterdöd, utvecklingsstörningar, minskad fertilitet och tumörer, uppger Naturskyddsföreningen.

Ftalaterna används som mjukgörare i plast och ämnena förekom i tröjornas plasttryck.

De kan avgå som gas från plasttryck på kläder och tros kunna hamna i inomhusdamm, som sedan andas in eller hamnar i vår mat, genom slitning av kläderna, uppger Naturskyddsföreningen.

– Nu när vi har visat att ftalater finns i plasttryck på kläder så är det upp till textilföretagen att ta sitt ansvar för att begränsa konsumenternas ftalatexponering, säger Andreas Prevodnik, kemikaliehandläggare på Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

Förbjudna i leksaker

Naturskyddsföreningen genomförde också ett tvättest för att se om ftalaterna tvättades ur plasttrycken på t-tröjorna, men det kunde inte visas i undersökningen.

Det finns inga EU-regler som begränsar användningen av ftalater i kläder. Däremot får ftalaterna DEHP, DBP och BBP – som hittades i t-tröjorna – i princip inte användas i leksaker, uppger Naturskyddsföreningen.

Enligt Naturskyddsföreningen kan man minska mängden ftalater i sitt hem genom att välja miljömärkta textilier.

ANNONS EXTERN LÄNK

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Meds

Publisert: