Presidentvalet i USA 2016

Viktig vinst för Obama i natt

Av: 

Eric Thorsson

NYHETER

Jämnt i natt när Indiana och North Carolina gick till val

Barack Obama tar hem en storseger i North Carolina. Indiana har ansetts vara ”vinna eller försvinna” för Hillary Clinton.
Barack Obama tar hem en storseger i North Carolina. Indiana har ansetts vara ”vinna eller försvinna” för Hillary Clinton.

Trots 1-1 i vunna stater är Barack Obama vinnaren efter nattens primärvalsrysare i USA.

I North Carolina vann Obama stort – och i Indiana vann Hillary Clinton med mycket mindre marginal än väntat.

Nu blir det tuff för Clinton i den fortsatta jakten de demokratiska rösterna.

Hillary Clinton hade väntats vinna stort i delstaten Indiana i nattens primärval. Men det blev en riktig rysare och ett tag såg det ut som om Barack Obama faktiskt skulle kunna vinna tack vare sina många anhängare i närheten av hemstaden Chicago.

Vann mycket knappt

Men de rösterna räckte inte hela vägen. Hillary Clinton vann till slut Indiana med bara 22 000 röster. Och nu kommer det bli jobbigt för Clinton i den fortsatta kampen om vem som ska bli demokraternas presidentkandidat i höst. Men i Clintons framträndande under valnatten märktes inga tvivel.

–Vi är på samma resa, att bygga ett USA för alla. Jag har mött så många som känner sig osynliga, sade Clinton och pratade om vardagliga ekonomiska bekymmer som att tvingas betala 60-70 dollar för att fylla tanken på bilen och att inte få pengarna att räcka i mataffären.

I North Carolina var det väntat att Barack Obama skulle vinna. Och han gjorde det stort, med 56 procent av rösterna, mot 42 för Hillary Clinton. En vinst som ger honom fler vunna demokratiska delegater än Clintons vinst i Indiana.

Obama: Måste vara enade

Om inte Clinton ger upp nu ser det onekligen ljust ut för Barack Obama i kampen om att bli presidentkandidat vid demokraternas konvent i höst. Men i sitt tal i natt inför partikamraterna poängterade Obama vikten av att vara enade.

– I höst ska vi marschera framåt, som ett enat demokratiskt parti. Vi har inte råd att låta John McCain vinna, sade Barack Obama i sitt segertal i North Carolina och menade att det i själva verket skulle innebära en tredje presidentperiod för George Bush.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Aftonbladets bloggar
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2016

Trumps USA