Muf, Moderata ungdomsförbundet

MUF-bas hotar att lämna partiet

Av: 

Robert Triches

NYHETER

”Jag kan inte vara medlem i ett parti som företräder idén att avlyssna alla svenskars mejl och telefonsamtal”

MUF-ordföranden Niklas Wykman hotar att lämna moderaterna på grund av FRA-beslutet.

”Om moderaterna inte ändrar sin position i FRA-lagstiftningen saknar de mitt stöd”, skriver han i sin blogg.

Uttalandet möts med irritation av statsminister Fredrik Reinfeldt.

Niklas Wykman
Niklas Wykman

Niklas Wykman har varit en av de mest högljudda motståndarna inom moderaternas ungdomsparti till FRA-lagstiftningen. Att den nya lagen ändå röstades igenom i riksdagen är en stor besvikelse för honom. Efter att noga ha funderat på saken kan han inte tänka sig att vara kvar i moderaterna – om partiet inte tar avstånd från FRA-lagen.

Menar du verkligen allvar med det?

– Ja, det jag menar är att moderaterna som parti inte har fått möjlighet att ta ställning till FRA-lagen. Om partiet till äventyrs skulle landa i samma beslut som regeringen så kan jag inte vara kvar. Men jag tror inte att moderaterna skulle hamna lika snett som regeringen, säger han till aftonbladet.se.

I sin blogg skäller han de moderata riksdagsledamöterna för att inte vara representativa för den ”frihetslängtande folkrörelse som vårt parti är”.

– Det finns inget stöd i vårt partiprogram eller någon annanstans för ett sådant här beslut. Man har tagit ett felkliv och nu vill jag att vi tar ett kliv rätt igen. Redan i höst bör det starta en diskussion inom partiet så att vi kan ta avstånd till FRA-lagen vid nästa partistämma 2009.

MUF-ordförandens ställningstagande och uttalande tycks irritera statsminister Fredrik Reinfeldt. Till Politikerbloggen säger Reinfeldt:

– Nej, det låter ju som ett läskigt parti att vara medlem i, så det är ju bra att vi inte har fattat något sådant beslut heller, säger han och antyder därmed att motståndarna missuppfattat vad lagen innebär.

Vet du verkligen vad FRA handlar om?

– Jag vet vad FRA-lagstiftningen innebär. Det innebär att man skaffar den utrustning som behövs för att avlyssna alla människor alltid. Det kan jag inte acceptera som moderat, säger Niklas Wykman.

Om statsministern och regeringen inte lyssnar på protesterna riskerar man att förlora en hel generation unga anhängare, anser MUF-ordföranden.

”Många har vi redan förlorat. Mejlen, facebook, SMS-inkorgen, överallt, människor som aldrig mer kommer att rösta på vårt parti eller engagera sig för vår sak. Det är på allvar nu. Politiker och staten brukar kunna komma undan med idioti på grund av att de bemannas med karriärsgalna personer utan möjligheter till civila jobb. Jag kommer aldrig bli en av dem”, skriver han i bloggen.

ANNONS

30% rabatt på dyraste varan hos Ellos! Gäller på fler än 500 märken. Använd kod; 455704

Extern länk från Ellos

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Muf, Moderata ungdomsförbundet

ÄMNEN I ARTIKELN

Muf, Moderata ungdomsförbundet

Fredrik Reinfeldt

Niklas Wykman

Moderaterna