Rattfyllo tog Matildas liv

Polisen ringde på mitt i natten: Det har hänt en olycka, din dotter är död

1 av 4 | Foto: Foto: STIG-BÖRJE AXELSSON/NWT
Här mötte Matilda Lungström natten den 28 april 2006 rattfyllot som körde på fel sida av vägen i rasande fart. Matilda dog direkt.

Matilda Lungström hade bara haft körkort några månader.

Då tog en rattonykter förare hennes liv.

– En alkoholist är en alkoholist och det måste finnas en metod att få stopp på dem. Det går inte med frivillighet, säger Matildas pappa Ulf Lungström.

Ulf Lungström, 55, väcktes av porttelefonen halv fyra på morgonen.

När polisen kom upp i lägenheten fick han beskedet utan omsvep. Han satt på soffan när polisen sa:

– Det har hänt en olycka, din dotter är död.

Hans dotter Matilda blev bara 18. Hon hade just tagit körkort. Natten den 28 april 2006 åkte hon runt med sina vänner. På vägen hem såg de en Volvo komma emot dem på fel sida av vägen.

De boende i husen bredvid vittnade vid rättegången om hur de hörde Volvon accelerera. Det gick mycket fort, kanske mer än 100 kilometer i timmen.

Hörde smällen

Sen hörde de smällen.

Matildas ryggrad gick av och hon dog direkt. Kompisen på passagerarsätet skadades svårt. Efter operationen på sjukhuset låg hon medvetslös i sex dagar. Vännen i baksätet krossade armen, fick tre frakturer i bäckenbenet och en blödning på levern.

Den rattonyktre föraren klarade sig lindrigare, en bruten hand och några frakturer på revbenen.

I förhören sa han sig inte minnas något från olyckan. Blodprovet som togs två timmar senare på sjukhuset visade att han hade 1,37 promille.

Mannen, som i dag är 37 år gammal, hade före olyckan dömts för flera brott: grovt rattfylleri, rattfylleri, olovlig körning, fortkörning och en rad stölder, hemfridsbrott och misshandel.

Äger fem bilar

37-åringen fick 21 månaders fängelse för bland annat vållande till annans död och frigavs för en tid sedan.

Han är fortfarande ägare till fem bilar och har sedan dess ansökt om att få tillbaka sitt körkort. Länsstyrelsen avslog hans begäran.

– Jag vill inte ta upp det här igen, säger 37-åringen till Aftonbladet.

Ulf Lungström tycker att 37-åringen kom för lindrigt undan.

– Han fick 21 månader. Min dotter dog och två personer skadades allvarligt. Det är väldigt klent och det borde vara dubbelt så högt.