Vännen: Tim gillade aldrig att bråka

NYHETER

Misstänkte mördaren ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning

Tivoliarbetaren Tim McLean, 22, halshöggs mitt framför ögonen på sina chockade medresenärer.

På fredagen åtalades Vince Weiguang Li, 40, misstänkt för dådet.

Motivet är fortfarande ett mysterium – i rättssalen satt mannen med böjt huvud och vägrade svara på frågor.

Foto: Vince Weiguang Li, 40.

Dådet inträffade sent på onsdagskvällen, strax utanför staden Portage la Prairie i den kanadensiska provinsen Manitoba.

Långfärdsbussen, som körde för Greyhound Canada, var på väg från Edmonton till Winnipeg och var bara 45 minuter från slutdestinationen.

Vince Weiguang Li satt först längre fram i bussen, men efter ett stopp satte han sig bredvid den 22-årige tivoliarbetaren Tim McLean. Kort därefter gick Li till attack mot den sovande mannen och högg honom flera gånger med en jaktkniv. De skräckslagna grannarna slog larm och bussen stannades och ytrymdes. Li hindrades från att lämna bussen. Dörren blockerades och snart visade han dem utanför att han avslutat med att halshugga sitt offer.

Var på väg hem

Polisen har inte offentliggjort offrets namn men flera av Tim McLeans vänner har bekräftat att det var han som mördades under bussfärden.

Enligt vännerna hade McLean arbetat på ett tivoli i Edmonton och var på väg hem till Winnipeg. När han inte dök upp blev de oroliga och åkte hem till Tims pappa – som då berättade vad som hade hänt.

William Caron, 23, säger till nyhetsbyrån AP att Tim var en tyst kille som tyckte om att umgås med sina kompisar. Han var drygt 160 centimeter lång och vägde 60 kilo – och höll sig borta från trubbel.

– Jag hörde att mördaren var tre gånger så stor. Under alla år som jag har känt Tim så har han aldrig varit den som gillar att bråka. Han höll sig alltid för sig själv när han träffade folk han inte kände, säger William Caron till AP.

"Fin människa"

På communityn Facebook har man startat gruppen "R.I.P. Tim".

"Han var en väldigt fin människa, snäll, omtänksam. Han förtjänade inte detta, skriver en av vännerna enligt AP.

På fredagen åtalades Vince Weiguang Li, 40, misstänkt för mord. I rättssalen i Manitoba satt Li med böjt huvud. Han vägrade att svara på frågor och nickade endast en gång då domaren frågade om han utövade rätten att inte svara på frågor.

Åklagaren sade att en psykiatrisk undersökning kan bli aktuell men först efter att Vince Weiguang Li träffat sin advokat, skriver AP.