Fick oväntat besök...

NYHETER

– Av en myskoxe

1 av 2

Ett grannskap i norska Gjøra väcktes på lördagsmorgonen av ett oväntat besök.

Kvarteret gästades av en vandrade fullvuxen myskoxe – som passade på att äta lite av deras gräsmattor och buskar.

– Den stod klistrad vid vår ytterdörr, berättar Gunn Signe Aarnes.

Finbesöket hos grannarna i Nisjamoen i Gjøra inträffade tidigt på lördagsmorgonen. Myskoxen gick fredligt runt i de sex grannarnas trädgårdar och åt lite av deras buskar och gräsmattor.

– Den luktade lite på vår kaninbur och åt av små buskar och lite gräs innan den gick vidare till grannen, säger Aarnes till den norska tidningen VG:s nätupplaga.

Besöket av mysoxen varade i knappt en timma.

Erik Mæhle låg och sov när det stora djuret kom vandrande.

Efter att grannarna väckt honom kunde han intreserat följa myskoxens äventyr där den bland annat passade på att titta in i hans garage.

Svenska turister ville se myskoxen

Svenska turister som bodde på en campingplats i närheten fick nys om myskoxen och kom strömmande för att beskåda djuret.

Grannarna var ett tag rädda att oxen skulle ta sig in bland de sovande turisterna på campingen och eftersom flera av dem är jägare positionerade de ut sig i grannskapet.

– Vi satte ut folk med gevär eftersom grannskapet är kringbyggt och myskoxen hade problem att ta sig därifrån, säger Erik Mæhle.

Efter ett tag fick grannarna tillstånd att skjuta myskoxen och historien slutade med att det förirrade djuret sköts till döds .

Vill ställa ut den

Grannen Gunn Signe Aarnes, som är ledare på Sunndal Nasjonalparksenter, hoppas nu att myskoxen ska stoppas upp och på det viset kunna visas för fler turister på nationalparkscentret.

– Vi kommer att ansöka om att få stoppa upp djuret. Men först måste vi få fram de 40 000 norska kronor som det kostar att stoppa upp oxen, säger Aarnes till tidningen.