”Kina är världens nästa supermakt”

NYHETER

Läs hela chatten med Aftonbladets chefredaktör Jan Helin

Foto: Helin.

Moderator säger: Då är Jan Hellin på plats och redo att svara på era frågor.
Boogey säger: varför är just Kina viktigt att skriva om? jag har bara negativa intryck av det landet...
Jan Helin säger: Kina är världens nästa supermakt. Dessutom har de ett idrottsevenemang där med start i helgen som kommer att röna viss uppmärksamhet. Bokastavligen all världens media är där.
Anna säger: har du själv besökt Kina?
Jan Helin säger: Ja, två gånger. Jag har varit i Peking och sedan bevakade jag de gigantiska översvämningarna av Yangtze-floden då 230 miljoner människor blev hemlösa.
gullan säger: Tjänar ni pengar på att göra det här? Aftonbladet är ju en kommersiell produkt?
Jan Helin säger: Vi hoppas det.
Thomas säger: Vilket är ditt intryck av Kina?
Jan Helin säger: Ett fantastiskt land. Vackert, storslaget, men också lite skrämmande. Det är slutet, du kan inte lita på någon information. Samtidigt är kraften i Kinas ekonomi bedövande. JAg tycker Kina är det mest spännande landet på jorden att följa just nu. Vi vet märkvärdigt lite om Kina, trots att typ allt vi har på oss med mer kommer därifrån.
Ludde säger: Vad tycker DU - borde Kina ha fått OS eller inte?
Jan Helin säger: Jag tvekar. Å ena sidan tycker jag det är postitivt med allt intresse kring Kina som OS genererar. Å andra sidan är inte Kina ett land som lever upp till de olympiska ideaeln, vars kärna är respekt för mänsklig värdighet. Jag tror att OS i Peking skadar IOK, men är bra för de krafter som vill föra Kina åt ett positivt håll vad gäller mänskliga rättigheter.
Glenning säger: Vilka områden är viktigast att skriva om när det gäller bevakningen av Kina?
Jan Helin säger: Yttrandefrihet, mänskliga rättigheter och ekonomin. JAg tror den bra journalistiken från Kina måste vara pedagogisk och förklara sammanhangen. Kina påverkar så mycket av vår och omvärldens ekonomi. Det är en viktig journalistisk uppgift att förklara hur.
DuX säger: vad är meningen med kina bilagan?
Jan Helin säger: ATt på ett oväntat och spännande sätt berätta om Kina. Vi har gjort det på kvällstidningsvis och varit noga med att till varje artikel göra en faktaruta som sätter storyn i ett större sammanhang. Läs den! Det är roligt och man känner sig lite smartare efteråt.
carina säger: Kommer AFtonbladets journalister kunna jobba fritt när de bevakar OS? Har ni utsatts för några påtryckningar?
Jan Helin säger: Vår trupp i Kina kommer alldeles säkert kunna bevaka OS ostört. Men att i övrigt arbeta fritt som journalist i Kina är nära omöjligt. Vi har inte utsatts för några påtryckningar annat än de som du kunnat följa i nyheterna - typ att Kinesiska myndigheter vill begränsa tillgången till internet även för de utländska journalister som är i Peking.
Tussan säger: KUL idé och väl genomförd :-) Hur kom ni på detta?
Jan Helin säger: Tack! Det var redaktionscheferna Lena Anderfelt på kvällstidningen, Lena Widman på aftonbladet.se och Markus Gustafsson som nu är i Kina som gemensamt spånade fram idén. Martin Holmberg har sedan gjort ett lysande jobb som redaktör och redigerare.
James säger: Är det inte löjligt att alla tror att Kina och kineser är så olika oss. De är ju i mångt och mycket mer lika oss än amerikaner. Borde vi inte försöka förstå dem innan vi försöker få dem att tänka som oss?
Jan Helin säger: Bra fråga. Jo, jag tror det är viktigt att förstå Kina och kinesisk kultur. Som människor är min erfarenhet att vi är mycket lika över hela världen. Däremot lever vi i mycket olika kulturer. Kina är ett annat universum befolkat av människor som i allt väsentligt är som oss.
björn säger: Hur ska ni fortsätta att bevaka Kina när OS är över?
Jan Helin säger: Vi har inte beslutat om det ännu. Det finns en stor risk att bevakningen hos oss och alla andra stora medier går tillbaka ungefär till som det var innan; vi skriver mycket lite, morgontidningar skriver för de som redan kan ganska mycket. Vad tycker du? Jag tar tacksamt emot idéer och tips om hur en modern och engagerad Kinabevakning borde se ut.
Artemis säger: Hur mycket märker man av generations klyftorna i Kina i dag? Politiskt sett har det kanske inte någon märkbar skepnad. Men vad tar det sig för uttryck i samhället enligt din mening?
Jan Helin säger: Jag kan det för dåligt för att ge ett bra svar. Men vad jag vet är att den stora och svåra grnsen i Kina i dag går mellan stad och landsbyggd. När vi säger att Kina rusar mot att bli världens nästa stormakt pratar vi om gigantiska urbana centrum längs Stilla havskusten. DEn enorma landsbyggden är inte med. JAg tror alldeles säkert att det finns en generationsaspekt i detta. Det är de unga som säker sig till Peking, Shanghai och Hong Kong för att bygga det nya, hyperkapitalisitiska Kina. DEn kommunistiska regimen håller de äldre på landsbyggden i schack. Typ...
Hasse säger: Tror du att kineserna bryr sig om vad vi gör i Sverige?
Jan Helin säger: Nej. Jag tror att Kinas intresse för Sverige är mikroskopiskt. Enskilda affärsmän bryr sig, några tusen vars barn eller släktingar imigrerat hit. Men vi gör nog klokt i att utgå från att Sverige är en extremt perifer verklighet i Peking.
Progg säger: jag är skiträdd för vad ett land som Kina kan komma att göra med världen. Förtryck, gifter i produkterna, barnarbete... kan du förstå vad jag menar?
Jan Helin säger: Ja, jag förstår vad du menar. Kina lämnar mycket i övrigt att önska om de ska ta över världen. Det skulle lugna en del om myndigheter och myndighetspersoner i Kina inte så uppenbart uppträdde som om de har något att dölja.
Thomas säger: Hur stor är den här sattsningen från er sida och vad tror du att den kan betyda?
Jan Helin säger: Det är en stor satsning från vår sida i meningen att vi jobbat med den länge. JAg hoppas att den betyder att vi bjuder läsarna på en spännande läsuppelvelse och ökar intresset för Kina och omvärlden.
kinaa säger: Givet den makt du säger att Kina får i takt med dess ekonomiska utveckling, är det då inte extra viktigt att ni som tidning rapporterar ofta och mycket för att genomlysa det kinesiska samhället, skapa opinion, och driva på den demokratiska utvecklingen i landet?
Jan Helin säger: Jo, i teorin håller jag med dig. Frågan är hur vi gör det så att folk faktiskt läser det. Den här typen av diskussioner som vi har nu är bra för det. DEt ger idéer och visar engagemang och intresse. JAg är superpeppad på att göra en stor Kinasatsning just nu. Frågan är hur vi känner om tre veckor när OS är över. Fortsätt hör av dig och tryck på om detta så vi blir peppade på att göra bra Kinabevakning även framåt!
Xia Lin säger: Vilket råd skulle du ge till den kinesiska ledningen om du fick?
Jan Helin säger: Slappna av. Ta ett djupt andetag. Låt folk uttrycka sig. Lyssna och åtgärda istället för att tysta ner och låtsas som om det inte finns några problem. Ja, jag är naiv...
Moderator säger: Det var den sista frågan så nu stänger vi chatten. Stort tack till alla er som ställt era frågor om bilagan och om Kina.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kina