Brandattackerna

”Svensk polis klarar inte av att stoppa bilbränderna”

Av: 

Kenan Habul

NYHETER

Mycket tyder på att svensk polis inte klarar av att få stopp på bilbränderna, anser SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Därför utesluter han inte att ta hjälp från övriga EU-länders polis.

– Klarar vi inte att lösa det själva får vi försöka hitta alla tänkbara lösningar för att få stopp på den här utvecklingen, säger Jimmie Åkesson.

Flera partiledare har fördömt gårdagens bilbränder runtom i Sverige. Så gör även SD-ledaren Jimmie Åkesson. Efter ett torgmöte i Umeå på tisdagsförmiddagen, tredje anhalten på hans omfattande Sverigeturné som inleddes i går, säger Åkesson till Aftonbladet att "det är bedrövligt att det sker". 

Jimmie Åkesson på torgmöte i Umeå.

Utesluter inte att be EU om hjälp

Hans lösning är enkel: hårdare tag. Och att politikerna måste skicka ett tydligt budskap att polisen ska få alla verktyg de behöver för att lösa problemen. Ett tidigare SD-förslag är att återupprätta beredskapspolisen, ett annat är att militären ska rycka in, men under polisiärt befäl och bara om polisen anser att de behöver soldaternas hjälp.

Men Åkesson öppnar även för att ta hjälp från andra EU-länders polisstyrkor. 

– Jag är inte insatt i vilka juridiska möjligheter det finns. Och det är klart att det är väldigt känsliga saker att polisiärt få hjälp från andra länder men klarar vi inte att lösa det själva då får vi försöka hitta alla tänkbara lösningar för att få stopp på den här utvecklingen, säger Åkesson.

Varför polisen i Göteborg valde att inte ingripa direkt under gårdagen säger han sig inte veta. Kanske beror det på att de saknar resurser eller befogenheter, säger SD-ledaren. Men enligt honom tyder mycket på att svensk polis inte klarar av att stävja bilbränderna på egen hand.

Beror inte på att polisen är dålig

– Det beror inte på att polisen är dålig, det beror på att polisen är underdimensionerad, polisen saknar befogenheter att hantera den här typen av brottslighet som man egentligen inte är van vid. Det är ett ganska nytt fenomen att bilar och annat brinner på det här sättet.

Stefan Löfven, (S) gick ut hårt i morse i Ekot och fördömde attackerna. "Vad fan håller ni på med", sa han med adress till ungdomarna som satte eld på bilarna. Statsministern sa också att regeringen har skärpt lagarna just för att kunna komma tillrätta med den här typen av brottslighet.

Men det ger inte Jimmie Åkesson mycket för. Även om han poängterar att man ännu inte vet så mycket om nattens händelser anser han att den nuvarande och den förra regeringen bär skulden för själva "fenomenet".

”Attack på hela samhället”

– Redan för två år sedan lovade Stefan Löfven att vi skulle få fler poliser för att bekämpa den här typen av händelser. Det sa han i dag också. Det har inte hänt någonting egentligen. Polistätheten har minskat. Nu gäller det att polisen får de resurser och befogenheter de behöver för att det här inte ska eskalera.

Enligt Åkesson handlar ”det här fenomenet inte om att några busar tänder eld på några bilar”. Det handlar om ett samhälle som håller på att slitas isär till följd av misslyckad integration och ökad segregation. 

– Det är en attack på samhället. Det här problemet måste lösas på djupet. Den här regeringen har haft fyra år på sig att lösa problemen. Man har inte lyckats med någonting. Det är dags att byta ut dem, säger Jimmie Åkesson. 

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Jimmie Åkesson och Annie Lööf i migrationsbråk

ÄMNEN I ARTIKELN

Brandattackerna

Jimmie Åkesson

Valet i Sverige

Sverigedemokraterna