Man gripen för 20 år gammalt mord

Foto: Bebeto Matthews/AP/TT
Med hjälp av ny teknik är polisen i Nederländerna nära en lösning på ett 20 år gammalt mord. Arkivbild.

avTT

NYHETER

En 55-årig man har gripits i Spanien, misstänkt för mordet på en elvaårig pojke i Nederländerna 1998.

Pojken hittades död i samband med ett scoutläger i Limburg i södra Nederländerna i augusti 1998. Han hade utsatts för övergrepp innan han dödades och mordet väckte stor uppmärksamhet i landet.

Tidigare i år uppmanade polisen 20 000 nederländska män att lämna dna-prov, för att kunna begränsa utredningen i en sista ansträngning innan fallet preskriberas. Enligt polisen hade man lyckats skapa en dna-profil för den misstänkte mördaren utifrån fynd på den döde pojkens kläder.

Den gripne 55-åringen, en tidigare scoutledare, var inte en av dem som frivilligt lämnat dna-prov. Men han hade tidigare i utredningen hörts som vittne och hade väckt polisens misstankar. När 55-åringen i april i år anmäldes försvunnen trodde polisen att han gömde sig bergen i östra Frankrike där han hade en stuga. 55-åringen befann sig inte i stugan men tack vara dna-fynd där kunde polisen koppla honom till mordet.

– Vi hittade spår av dna på hans personliga ägodelar. Det blev en träff, sade åklagaren Jan Eland förra veckan när nederländska polisen meddelade att de hade identifierat en misstänkt.

55-åringen greps i söndags i en avlägsen del av Katalonien, tack vare en person som kände igen honom från bilder i medier. I en förhandling i spansk domstol på måndagen godtog mannen att han kommer att utlämnas till nederländska myndigheter.