Japan planerar för stora försvarssatsningar

TT-Reuters

Publicerad 2018-08-31

USA:s vicepresident Mike Pence tittar på robotförsvarssystemet PAC-3 – som den japanska regeringen vill uppgradera – under ett besök i Tokyo i februari.

Japans militär planerar för omfattande upprustning av landets robotförsvar i skuggan av oron över Nordkoreas kärnvapenambitioner.

Tidigare i augusti stod det klart att premiärminister Shinzo Abes regering återigen vill utöka försvarsbudgeten, som vuxit under flera år i rad. Enligt försvarsdepartementets förslag, som nu publicerats i detalj, ska försvarsutgifterna öka med 2,1 procent till totalt 5 300 miljarder yen (omkring 400 miljarder kronor) för nästa räkenskapsår, som startar i april.

Den största föreslagna satsningen görs på robotförsvar med 235 miljarder yen öronmärkta för två stora radarsystem. Militären vill även köpa in långdistansrobotar av typen Raytheon Co SM-3 med kapacitet att skjuta ner inkommande robotar på långt avstånd, samt uppgradera systemet av typen PAC-3, vars syfte är robotförsvar på närmare håll.

Budgeten innehåller även pengar till bland annat sex stridsflyg av typen F-35 från tillverkaren Lockheed Martin.

Innan förslaget skickas till parlamentet som en del av hela budgeten kan det stöta på patrull på finansdepartementet, som även vill säkra investeringar till välfärden.

Japan litar inte på Nordkoreas vaga löften om att rusta ner landets kärnvapen. Försvarsdepartementet konstaterade tidigare i veckan att man betraktar grannlandet som det mest allvarliga hotet mot Japan.