Valet 2018

Carl Bildt till Lövins försvar: Fullt rimligt

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

Uppgifterna om att klimatminister Isabella Lövin (MP) flyger dyrt i business class för skattepengar har rört upp känslor på sociala medier.

Nu går tidigare utrikesminister Carl Bildt ut till Lövins försvar.

”Fullt rimligt att statsråd har möjlighet att arbeta på långa flygresor. Jag gjorde det alltid”, skriver han på Twitter.

Expressens avslöjande om att klimatministern Isabella Lövin – trots riktlinjer om att statsråden ska välja det billigaste resealternativet – väljer att åka business class har rört upp starka känslor på sociala medier.

”Dubbelmoral”, ”miljöbov” och ”hycklare” är bara några av kommentarerna efter uppgifterna om att Lövin under sina 3,5 år som statsråd flugit för över 1,5 miljoner kronor, vilket är en halv miljon mer än statsministern Stefan Löfven.

Bildt till försvar mot Lövin

Men nu går tidigare utrikesminister Carl Bildt ut och försvarar Lövin på Twitter.

Under en kommentar som uppmärksammar statsrådens säkerhet skriver Bildt följande:

”Instämmer helt i detta. Fullt rimligt att statsråd har möjlighet att arbeta på långa flygresor. Jag gjorde det alltid”.

Vidare skriver Bildt – under en kommentar om att vanliga resenärer uppmanas att inte flyga – att han under sina åtta år som utrikesminister aldrig flög första klass.

”Affärsklass räcker väl.” skriver Bildt.

Lövin: Varje biståndsministers uppgift

Själv säger Lövin till Expressen att det inte är hon utan resebyrån som bokar resorna och hänvisar även till olika omständigheter som orsak till business class.

– Det kan vara olika omständigheter som gör att den som bokar biljetter till mig bokar vissa biljetter. Det finns ingenting i vår resepolicy som säger att man inte ska åka i business, säger Lövin till Expressen.

Vidare utvecklar hon sitt resonemang på Twitter:

”Varje biståndsministers uppgift är att resa i världen. Man behöver ibland jobba på planet, och ibland sova för att komma fram utvilad för att företräda Sverige vid viktiga möten och förhandlingar. Resor bedöms utifrån säkerhetsaspekter, och klimatkompenseras av regeringskansliet.”

ANNONS

Hjälp barnen på plats! Genom UNICEF kommer din hjälp fram.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

LÄS VIDARE

Notan för Lövins flygresor – halv miljon mer än statsministern

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Isabella Lövin

Carl Bildt

Miljöpartiet

Regeringen

Valet i Sverige