Hunden Puffi hade ogiltigt pass – skickades på plan till LA

Publicerad 2018-08-20

När hunden Puffi skulle återvända till Sverige efter två månaders semester fick hon inte komma in – på grund av en miss i hundpasset.

Alternativen för hunden blev 4 månaders karantän, återvända till USA eller avlivas.

– Det är den hemskaste upplevelsen i mitt liv, säger matte och ägare Ala Ana Sprinceana.

Ala Ana Sprinceana har tillbringat sommaren hos en god vän i Kalifornien, USA med sin hund Puffi och dotter Rebecca.

– Det har varit otroligt, vi har varit en vecka i Los Angeles och haft det väldigt bra, säger Ala Ana Sprinceana.

För henne är Puffi mer än ett vanligt sällskapsdjur. Ana Ala lider av ångestsyndrom och klaustrofobi, och Puffi är hennes stödhund. Med hjälp av ett intyg har hunden tillgång till att följa med henne överallt, för att få henne att må bra.

– När hunden är med mig koncentrerar jag mig på henne. Mitt liv ändrades när jag fick Puffi, hon har gett mitt liv stimulans på ett bra sätt.

Men när de skulle återvända hem till Bredäng i södra Stockholm från USA vändes hela livet upp och ner.

”Skillnad på förståelse och lagstiftning”

När resesällskapet kom fram till tullen på Arlanda sa de att hundens pass inte var korrekt ifyllt. Puffi fick inte komma in i Sverige.

–Det är den hemskaste upplevelsen i mitt liv, säger Ala Ana Sprinceana.

Hon menar att passet är korrekt ifyllt, och att de rest massor av gånger utan några problem.

Men det fanns två anledningar till varför Jordbruksverket tog beslutet som Tullverket sedan verkställde. Det första var att det saknades en underskrift av ägaren på ett ställe.

– Passet som sådant blir en ogiltig resehandling, säger Niklas Persson som är handläggare på Jordbruksverket.

Det finns ett centralt hundregister i Sverige där man kan se vem som är ägare till hundar. Men det ändrar inte det faktum att det står fel, menar Niklas Persson.

– Vi har en skyldighet att tillämpa EU:s lagstiftning, säger han.

Den andra anledningen är att rabiesvaccinationen är ifylld på fel ställe. Datumen när vaccinationen börjar gälla och när den går ut är förväxlade med varandra. Det ser ut som hunden blivit vaccinerad 2019 och att det gäller till 2016, vilket såklart är ologiskt.

Niklas Persson vill inte kommentera om de hade kunnat bortse från vaccinationen om underskriften från ägaren stått på rätt plats.

– Det finns en skillnad på förståelse och lagstiftning. Det hade eventuellt funnits ett annat utrymme för diskussion, säger Niklas Persson.

Men diskussion fanns det inte utrymme för i detta fall, och Ala Ana Sprinceana fick tre alternativ. Puffi skulle antingen hamna i karantän i fyra månader, återvända till Los Angeles eller avlivas.

Fast i USA – skulle börjat skolan

Att ha en hund i karantän i fyra månader kostar pengar – något som Ala Ana inte hade råd med. Hon kände inte heller att hon var tillräckligt stabil att sätta sig på ett flyg. Istället fick hennes dotter Rebecca åka tillbaka till Los Angeles och Ala Ana är kvar i Bredäng själv.

– Jag känner mig ensam och har förlorat mig själv totalt, säger hon.

Dottern Rebecca tog med Puffi till en veterinär i Kalifornien för att vaccinera henne igen, så hon kan få komma tillbaka till Sverige. Men att ge en hund flera rabiesvaccinationer kan vara farligt, så läkaren ville inte ge en spruta till.

Puffi och Rebecca är nu fast i Los Angeles, och Rebecca skulle ha börjat gymnasiet i onsdags.

– Jag letar efter positiva krafter för att kunna ta mig igenom den här skrämmande upplevelsen, säger hon.

Nu ska ärendet upp i förvaltningsätten. De ska ta ett beslut om huruvida passet och vaccinationen är giltiga och således när Rebecca och Puffi får komma tillbaka. Ala Ana Sprinceana har svårt att sova och äta.

– Jag älskar min dotter och min hund, jag vill bara att det ska bli som vanligt igen, säger hon.

Följ ämnen i artikeln