Nyheter

Svensk har en av nycklarna till internet

Av: 

William Svärd

NYHETER

Anne-Marie: Ett hedrande uppdrag

Utspridda över världen finns sju särskilt utvalda människor med varsin nyckel till internet.

Om allt går åt pipan måste minst fem av dem samlas för att starta om allt.

Bakom vårt dagliga surfande finns en säkerhetsapparat som skulle platsa i vilken spionfilm som helst.

Anne-Marie Eklund Löwinder
Anne-Marie Eklund Löwinder

Att internet är komplicerat kunde de flesta förmodligen gissa. Men bakom alla www-adresser på våra skärmar döljer sig ett välbevakat och komplext säkerhetssystem.

I Washington DC, USA, finns en speciell byggnad som skyddas av beväpnade vakter. Inne i byggnaden finns ett låst rum, och i det rummet står en metallbur.

Inne i buren finns ett kassaskåp.

I kassaskåpet ligger en låst låda.

I lådan ligger ett elektroniskt kort...

Svensk har nyckel

Mitt i det systemet finns svenskan Anne-Marie Eklund Löwinder vid .se-stiftelsen. Hon är en av dem som har en nyckel till en inlåst låda.

– Det är ett hedrande uppdrag, säger hon.

Tidigare i somras genomfördes något av en säkerhetsrevolution på internet. Själva roten, eller ryggraden för hela internet, gjordes om för att skydda vanliga användare från hackare och bedragare. I det gamla systemet fanns nämligen säkerhetshål som gjorde att det i hemlighet gick att styra om trafiken för illvilliga ändamål. Så den som skrev in adressen till sin internetbank kunde i själva verket hamna någon annanstans.

Nu är informationen krypterad med en unik huvudnyckel som förvaras i USA. Med jämna mellanrum måste den nyckeln uppdateras, och det kan bara särskilt utvalda så kallade krypto-officerare göra.

Anne-Marie Eklund Löwinder är en sådan.

Hon kan öppna lådan

Tre eller fyra gånger om året åker hon och sex andra krypto-officerare med varsin nyckel till Washington, går in i den bevakade byggnaden med buren och öppnar lådan i kassaskåpet.

– Det är verkligen spännande. Man känner sig som i en film, säger hon.

– I min låda ligger så kallade smarta kort som man använder i de maskiner som förnyar huvudnyckeln.

Sammanlagt finns 21 krypto-officerare som Anne-Marie Eklund Löwinder. Sju samlas i Washington och sju i Kalifornien och ytterligare sju finns i reserv.

Sista utposten

Men. Om något katastrofalt skulle inträffa – som en massiv terroristattack som slår ut hela internet eller om de 21 krypto-officerarna av någon anledning sätts ur spel – så finns det ytterligare sju personer.

– De är det sista skyddet, om allt annat skiter sig, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.

Spridda över alla världsdelar har de sju varsin nyckel som innehåller en liten del av en superkod. Minst fem av dem måste samlas på en bas i USA och kan då tillsammans återskapa den nödvändiga huvudnyckeln som gör att internet fungerar som det ska.

Tänk på det nästa gång du är ute och surfar.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

CDNS - DNSSEC
Publisert: