Svenskt snoppfynd blev världsnyhet

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Peter Zetterlund, Swedish National Heritage Board

NYHETER

Arkeologerna i Motala blev lite fnissiga när de hittade ett ovanligt format föremål.

Det är en dryg decimeter långt – och misstänkt likt en snopp.

En bild lades ut på deras blogg, och de föreslog skämtsamt att det var en stenåldersdildo. Historien spreds på internet, mediejättar som CBS och BBC hörde av sig och man kan nu läsa om fyndet på bland annat Fox News och CBS sajter.

Göran Gruber, arkeolog vid Riksantikvarieämbetet, har pratat med många journalister den senaste veckan. Han vill tona ner dildodiskussionen något.

– Det är ju ett föremål som ger rätt tydliga associationer. Men om man tittar på den andra delen som är spetsigare har det en del bruksskador som om det använts för att bearbeta till exempel flinta.

Föremålet kan alltså vara en sorts redskap, med ett personligt utformat skaft för att ägaren skulle känna igen det. Eller för att det var en person med skämtlynne. En annan teori är att det faktiskt rör sig om en fallos som haft en symbolisk betydelse.

– Den tråkigaste förklaringen är att det är en knopp helt enkelt, för att man ska kunna surra fast redskapet på en pinne.

Om man bortser från formen så är stenålderssnoppen kanske inte ens det intressantaste fyndet vid Motala ström.

– Föremålen är 6 000–8 000 år gamla och har legat nedbäddade i lerlager och är väldigt välbevarade, de ser ut som om de var ditlagda i går. Den här typen av föremål är exceptionella.

TT

Publicerad: