Mycket snö – då blir vi piggare

avJosefine Hökerberg

NYHETER

”Starkare ljus utomhus än i ett ljusterapirum”

Den vita vintern gör oss piggare, djuren fler och sommaren prunkande.

– Djurlivet och växtligheten kommer att vara rikare än någonsin efter den här vintern, säger Lars-Åke Janzon, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Snö, snö och åter snö. Tröttsamt, tycker vissa. Härligt, säger andra. Odiskutabelt är att snön reflekterar ljus som gör oss piggare.

– Det spelar roll för humöret, det gör det, säger överläkare Göran Rydén vid affektiva avdelningen på St. Görans psykiatri.

Färre årstidsdepressioner

På Redakliniken i Linköping behandlar man patienter med årstidsbundna depressioner. Den här vintern har man sett en minskning av besvären.

– Normalt sett brukar vi få 90 remisser till ljusterapi för årstidsbunden depression. Den här vintern har vi bara fått 50, säger Michael Nilsson, verksamhetschef på Redakliniken.

Starkare ljus av snön än av ljusterapi

Han tror att det beror på vädret. Och på snön.

– Vi hade en varm härlig sommar, en fin höst och nu - en snörik och ljus vinter. Det är starkare ljus utomhus under en snörik vinter än i ett ljusterapirum på en psykiatrisk klinik, säger han.

Ljuset minskar produktionen av sömnhormonet melatonin. För lite ljus gör oss trötta, hungriga och deprimerade. Men det kan alltså en vit vinter förhindra - i alla fall för årstidsdeprimerade.

Djur- och växtlivet frodas

Det är inte bara människor som mår bra av snön. Djur- och växtlivet mår som bäst under ett snötäcke. Då kan de vila och återhämta sig.

– Det finns inget bättre för naturen än en snörik vinter. Ett snötäcke håller marken varm för djur och växter, ungefär som ett duntäcke för människor. Naturen kommer att bli rikare än någonsin efter en sån här vinter, säger Lars-Åke Janzon, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

De enda som mår dåligt av en vit vinter är rådjur och koltrastar. När snön ligger tjock har de svårt att hitta föda.