Nyheter

”Råttor kan klättra hur högt som helst”

Av: 

William Svärd

Klicka på råttan - om du vill se den i större format.
Klicka på råttan - om du vill se den i större format.

NYHETER

Vill du vara säker från råttor i toaletten? Då hjälper det inte att bo högst upp i huset.

En råtta kan klättra i stort sett hur högt upp som helst genom avloppsrören, säger Anticimex expert.

Råttor må vara hatade, men på många sätt är det fenomenala djur. De kan simma, dyka, klämma sig genom minimala utrymmen – och klättra upp genom lodräta avloppsrör.

– De sätter tassarna utåt sidorna mot väggarna och kröker ryggen. Sedan klättrar de upp. På något sätt får de grepp eller pressar sig upp genom röret, säger Håkan Kjellberg på Anticimex.

Strävar framåt

Han säger att det så vitt han vet inte finns någon begränsning för hur högt upp en råtta kan klättra genom avloppsrören.

– Det är i så fall utmattning. Råttor drivs av en enorm nyfikenhet och vilja att ta sig fram och leta fördelar. Finns det mat eller utrymme för revir? De strävar hela tiden efter att leta och söka, säger Håkan Kjellberg.

Råttor som kommer upp ur toaletter kommer i regel från kloaksystemet under marken. Annars håller råttor gärna till i soprum och liknande där de kan få tag i gammal mat.

Kan söka skydd i rören

Att spola i toaletten hjälper inte heller speciellt mycket. Dels är råttor skickliga simmare som både kan dyka och hålla andan, dels kan en råtta som är på väg upp genom ett rör söka skydd om den anar oråd.

– Från varje toalett går det en stickledning till det stora röret som den springer in i om den hör att något är på gång. Äldre rörvarianter dessutom kan vara av gjutjärn så det är lättare att få grepp och hålla sig fast.

– Det man ska sikta på om man får in råttor är att fundera på vad som är grunden till det hela. Var kommer de från? Var finns maten och boplatsen? säger Håkan Kjellberg.

Han säger vidare att det man kan göra för att skydda sig är att montera en råttspärr i fastighetens rör och sätta ut fällor nere i avloppet.

Det man definitivt inte ska göra om man får in en råtta i huset är att tränga in den i ett hörn. Då kan den gå till attack.

– Annars är de som de flesta djur. De undviker människan om de kan.

ANNONS

Spara pengar och slipp krångel - jämför och byt till en bilförsäkring med bra pris och villkor!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert: