– Förslag i marginalen övertygar inte väljarna

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Lena Mellin om den rödgröna valplattformen

Det kom några rödgröna nyheter i valplattformen som presenterades idag. Bland annat sänkt maxtaxa på dagis och halverad restaurangmoms.

Men Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin är inte imponerad.

– En brokig samling förslag som är svåra att placera på en ideologisk karta. Man ser inte färdriktningen, säger hon.

Presskonferensen började dessutom knackigt för de rödgröna. Tre partiledare, pressade av dåliga opinionssiffror, fick omedelbart erkänna att de inte var överens om antalet pappamånader i föräldraledigheten.

Ett förslag har varit att tre månader måste tas ut av pappan, tre månader av mamman och tre månader är valfria – men här tycker partierna alltså olika.

– De hade förberett sig dåligt och var uppenbarligen inte beredda på att få frågor om detta, säger Lena Mellin.

Saknar tydlig linje

Hon menar att precis som alliansens ”jobbmanifest” saknade de rödgrönas valplattform en tydlig linje.

– Det var mest ett sammelsurium av förslag av marginell betydelse. Knappast något som får väljarna att tänka ”Wow! Dom ska vi rösta på!”, säger Lena Mellin.

Sänkt restaurangmoms gör inte lunchen särskilt många kronor billigare. Och sänkt maxtaxa på dagis ger visserligen de familjer som har två småbarn på dagis 600 kronor mer i månaden, men det är samtidigt en grupp som kan räkna med omkring en hundring i skattehöjningar.

– Motivet måste ju ha varit att ge barnfamiljer mer pengar att röra sig med. Men det skulle alltså inte ens bli de 600 kronorna, säger Lena Mellin.

Ifrågasätter effekten av klimatavdrag

Klimatavdraget som de rödgröna vill införa för de som gör stora miljöinvesteringar i villor och bostadsrätter är inte heller en valvinnare menar hon. Dessutom är effekten av ett sådant avdrag högst tveksam.

– De flesta som gör stora ombyggnader idag satsar redan på bättre fönster eller en effektivare värmepanna. Det lönar sig helt enkelt redan idag att sänka energiförbrukningen.

Förutom att det saknas riktigt tydliga ideologiska skillnader mellan de rödgrönas valplattform och alliansens manifest tycker Lena Mellin även att den rödgröna valplattformen kommer väl sent.

– Man är fem dagar efter alliansen – och varje dag är viktig. Nu har de man 19 dagar på sig att ta igen deras försprång. Det är inte mycket även om många bestämmer sig sista veckan.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN